dilluns, 15 de juny del 2020

Conte amb valors: "El camaleó". Adreçat a tothom


Leo era una camaleó tan petit que la resta dels seus familiars el sobrepassaven en tamany. Ell intentava suplir aquest desavantatge amb entusiasme i amb moltes habilitats i trucs que havia après amb els anys. Però, per molt que s’esforçava, mentre ells caçaven els insectes més grans i creixien sans i forts, ell havia de conformar-se amb algun petit mosquit i poca cosa més com a dieta.

Un dia de primavera, va llevar-se molt d’hora i disposat a canviar el seu destí: cercaria un altre lloc on hi hagués menys competència i resultés més senzill caçar quan ho necessités. Es posà en marxa i recorregué llargs senders, escalà altes muntanyes i baixà a les valls més profundes. Esgotat emperò mai desanimat, arribà a un estany de nenúfars ple d’insectes de totes les espècies. Allò era el paradís! I tan feliç i completa va ser la seva vida en aquell lloc, que cada vegada que sortia a caçar retornava amb l’estómac ple, que va créixer, créixer i créixer fins a convertir-se en el rei de l’estany.

Així, si tenim el valor de sortir de la rutina i foragitar la nostra zona de confort, com li va succeir al nostre amic Leo, se’ns obriran nous horitzons que ens ajudaran a fer més completa la nostra vida.


(Conte traduït de la revista «Pronto»)

(Traducció: Josep Maria Corretger)

(Imatge extreta de: Rèptils)



EXERCICIS:

1. Realitza un resum d’aquest conte amb valors.

2. Cerca al diccionari el significat de tres paraules de color lila i explica què volen dir.

3. Créixer és un mot que s’escriu amb accent tancat. Realitza una cerca per Internet i aporta cinc paraules més que també el portin.

4. Què en penses de l’actitud de Leo?

5. Recull paraules que apareguin al conte i que puguin incloure’s dins d’un mateix camp semàntic.

6. Què significa l’expressió se’ns obriran nous horitzons?

7. Escriu la forma equivalent a la conjugació dels passats:

posà:                              recorregué:                          posà:                                 baixà:

8. Completa la següent norma ortogràfica:

-Totes les formes conjugades dels verbs en català que finalitzen en ____ s’escriuen amb ve baixa, en canvi, en castellà s’escriuen amb be alta.

9. Justifica perquè l’expressió es posà que apareix al conte, porta un es sense accent.

10. La construcció Allò era el paradís! conte un pronom díctic (allò), que farà referència a quelcom aparegut anteriorment. A què es refereix?

11. Cerca altres mots intercanviables per foragitar i rutina.


12. Fòrum: expressa la teva opinió sobre aquest conte amb valors. Els contes t’ajuden a aprendre vocabulari, ortografia i gramàtica? Penses que és una manera agradable de millorar en l’escriptura? Per què?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;