dimecres, 6 de setembre de 2017

Sis albatros. Conte d'arreu del món. Adreçat a tothom

SIS ALBATROS
Conte tradicional d’Anglaterra
El vell mariner Sam Taylor contava aquesta història al port de Bridlington:
Un dia que navegaven cap a Noruega es desencadenà una tempesta. El casc s’esquerdà i entrà bastant aigua dins de la bodega. La majoria d’aliments es perderen, menys els barrils de cervesa i conserves, emperò continuaren la ruta. Un mariner anomenat Tom Cash sortí a la coberta amb el seu fusell i es posà a disparar com un boig a uns ocells que volaven per damunt de l’embarcació. Minuts després, un albatros queia mort a la coberta. Tots els mariners sabien que era un ocell de mal averany. Es deia que en elles cobraven vida les ànimes de capitans cruels que havien portat les seves tripulacions a la desgràcia i que els sons d’aquestes aus eren els crits d’auxili dels ofegats.
Però Tom Cash preparà un suculent fregit amb l’albatros. I a tots els agradà tant que... cinc mariners tragueren els seus fusells i mataren cinc albatros més, que també anaren a parar a la cassola. Durant la nit s’originà una tempesta d’onades gegants.
-“Home a l’aigua!”, s’escoltà en mig del brogit de les onades. Una onada s’emportà a Tom Cash. Cinc homes anaren a salvar-lo, emperò el mar se’ls engolí a tots d’un glop. Sis albatros, sis mariners.(Adaptat de Cuentos del mundo, n.108, de Sofía Sánchez, dins 20 Minutos)
(Traducció: Josep Maria Corretger)


!!EXERCICIS:
  1. Realitza un resum d’aquest conte d’arreu del món.
  2. Descriu l’albatros. Investiga si aquest ocell porta mals auguris o no.
  3. Qui és Sam Taylor? I Tom Cash?
  4. Cerca tots els mots que apareguin en aquest conte i que facin referència al camp semàntic del mar.
  5. Explica el significat de la frase feta: “Era un ocell de mal averany”.
  6. Canvia el sentit del conte i escriure-ne un altre on l’albatros surti enfortit com a ocell.
  7. Investiga i anota cinc frases fetes que tinguin a veure amb els ocells. Llavors, explica el seu significat. Si cal ajuda’t d’un diccionari.
  8. Busca informació sobre Anglaterra i realitza una petita redacció escrita destacant allò esencial del país.
  9. Opinió 1: ets supersticiosa? Per què? Com actúes davant d’un temor a alguna cosa?
  10. Opinió 2: respectes els ocells? Fins i tot quan se’t mengen les cols o els enciams de l’hort? Quines són les teves mascotes preferides i per què? Raona les teves respostes.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;