dijous, 19 d’agost del 2010

El bosc encisat. Un conte per a l'ESO.


EL BOSC ENCISAT
Conte tradicional d’Astúries

Aquesta és la típica història d’amor d’un noi pobre que coneix a una noia rica, els pares de la qual s’oposen a la unió dels enamorats. Però allò diferent d’aquesta història és que els progenitors demanen al cel que la seva filla desaparegui en una selva misteriosa… i així succeeix.

Llavors el galant enamorat s’endinsa a la selva, sense preocupar-se pel perill, a la recerca de la noia. Ben aviat, es troba amb tres ermitans que tenen com a mascotes un tigre, un lleó i un ós. Els ermitans veuen tan enamorats al jove, que li cedeixen les seves feres per a què el protegeixin.

El jove continua endavant, fins que topa amb un gegant que no li permet continuar. Llavors els animals feréstecs comencen a mossegar-li els turmells. El jove aprofita un descuit del ganàpia i s’esmuny entre les seves cames. Quan el gegant va a matar-lo, cau de bocaterrosa i se li obre el cap. El jove aconsegueix arribar a un castell on està la seva estimada florejada en un balcó. Però una bruixa li etziva sis gossos enfurismats. El jove, les seves mascotes i els cans s’enarcen en una lluita mortal fins que l’enamorat aconsegueix reunir-se amb la seva estimada.

En aquell moment cessa tot i apareixen a la casa de la noia, els pares de la qual, agraïts, permeten la boda.

Extret de "Contes del món", n. 82, de Sofía Sánchez Adalid, dins "20 minutos".
!! EXERCICIS:

-Explica el significat de: progenitors, feres, feréstecs, ganàpia, s’esmuny, bocaterrosa, florejada, etziva, s’enarcen, cessa. Llavors, escriu una oració amb cadascuna.

-Què en penses de la insistència del noi envers de l’enamorada?

-Trobes l’actitud dels pares de la noia adecuada al principi del conte?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;