dimecres, 25 d’agost del 2010

La papalloneta. Un conte per a l'ESO.


LA PAPALLONETA
Conte tradicional d’Espanya

Un dia que una papalloneta escombrava la porta de la seva casa, es trobà una moneda. Ràpidament es comprà un llaç de color rosa, se’l posà al cap, s’assegué a la porta de la seva casa i esperà que passés algun possible pretendent.

Primer passà per allí un gos que, al veure-la tan bonica, li digué:

“Papalloneta, et vols casar amb mi?”. “I per les nits, què faràs?”, preguntà la papalloneta. “bordar i bordar”, contestà el gos. “Doncs amb tu no em vull casar”, contestà la papalloneta. I el gos marxà malhumorat.

Llavors passà un gat preciós que també li demanà matrimoni. Però la papalloneta el rebutjà al descobrir que per les nits només miolaria i miolaria.

Fins que passà un ratolinet atractiu que també li demanà a la papalloneta que es casés amb ell. Aquesta li preguntà que faria per les nits. “Dormir i callar”, respongué el ratolí… La boda se celebrà de manera imminent. La papalloneta estava molt feliç, però només trobà un defecte al seu marit: la seva curiositat insaciable.

Un matí ben d’hora, la papalloneta anà al mercat i digué al seu espòs que per res del món obrís l’olla que havia a la cuina. Però un deliciós aroma arribà al ratolí que encuriosit, obrí la tapa, patinà i morí ofegat.

Extret de “Contes del món”, n.136, de Sofía Sánchez Adalid, dins “20 minutos”.

!! EXERCICIS:

-Realitza un resum d’aquest conte en cinc línies.

-Explica breument el significat de: pretendent, malhumorat, insaciable, aroma, i escriu una oració amb cada paraula.

-Quins temes generals de la vida cuotidiana apareixen en aquest conte?

-Canvia el final d’aquest conte per un de més positiu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;