dimarts, 17 d’agost del 2010

Com nasqueren els cavallets de mar. Un conte per a l'ESO.



COM NASQUEREN ELS CAVALLETS DE MAR
Conte tradicional de Samoa
Fa molt de temps, quan encara no existien els vaixells, en una platja paradisíaca i remota vivia una parella de magnífics cavalls: la femella, de color blanc, amb llarga cabellera arrissada per la humitat del vent, i el mascle, de color negre atzabeja que lluïa en les potes petites taques a joc amb la seva parella. Es passaven el dia galopant i renillant, atès que la seva felicitat era plena.

Però un dia uns indígenes s’aproximaren fins a ells, armats amb llances i acompanyats per gossos ferotges. Volien a tota costa fer-se amb els dos exemplars. La parella de cavalls, espantada per l’imminent perill, galopà veloç fins al final de la platja, però una vegada allí se sentiren tan acorralats i indefensos que no tingueren més remei que llançar-se al mar. Lluitaren i galoparen amb les onades per sortir surant, però quedaren tan extenuats que les aigües i l’espuma aviat els submergiren en un món desconegut en el que caigueren a plom fins al fons.
I fou llavors quan el senyor de les aigües, Amanikable, es presentà davant d’ells, i amb el seu poder inacabable féu que es reduís el seu tamany i que s’adaptessin al mitjà aquós.

Extret de "Contes del món", de Sofía Sánchez Adalid, de "20 minutos".

!! EXERCICIS:

-Explica el significat de: remota, atzabeja, renillant, l’imminent, surant, dins el context del conte i realitza una oració amb cadascuna.

-Escriu un petit resum de quatre línies d’aquest conte.

-Cerca informació d’Amanikable a Internet per tal de fer una petita explicació.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;