dimarts, 17 d’agost del 2010

La balada de John Henry.Un conte per a l'ESO.


LA BALADA DE JOHN HENRY
Conte tradicional d’Estats Units

Fa molts anys es va construir el ferrocarril que va unir l’est amb l’oest dels Estats Units. Milers d’homes perforaren muntanyes, clavaren taulons i rails, arrancaren pedres sense descans a través de moltes milles, en mig del no-res. Era un treball realment dur. Però havia un home que destacava per la seva gran força: John Henry, un negre corpulent que mai perdia els ànims ni el somriure. Patrons i companys l’admiraven.

Un dia, la companyia de ferrocarril comprà màquines capaces de realitzar el treball dels homes. A John Henry això no li agradà gens i digué que desafiaria a la màquina. Un matí de molta calor, John i una perforadora es posaren a excavar una muntanya el més aviat possible.

Tots els treballadors observaven bocabadats a John, que picava i picava sense repòs. Mentrestant, la màquina semblava que s’engolís les pedres. Dues, cinc, set hores… estigueren home i màquina competint dins la muntanya. Alguns obrers apostaven per John, altres per la màquina. Fins que s’escoltà un fort esbufec i aparegué John ple de pols i suor. Ho havia aconseguit! Havia vençut a la màquina! Llavors en un multitudinari aplaudiment ressonà per les muntanyes.

I en aquell moment John caigué fulminat.

Extret de "Contes d’arreu del món", n. 45, de Sofía Sánchez Adalid, dins "20 minutos".

!! EXERCICIS:

-Realitza un breu resum d’aquest conte d’arreu del món en quatre línies.

-Escriu un sinònim de les següents paraules: bocabadats, s’engolís, esbufec, fulminat. Explica breument el sentit que tenen aquestes paraules dins el text. Realitza una oració amb cadascuna d’aquestes paraules.

-Què et sembla l’actitud de John Henry, la trobes real o fictícia? Raona la teva resposta.

-Trobes que avui dia aquest conte encara és vigent, és a dir, penses que encara hi ha gent que desafia a les màquines.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;