dissabte, 4 de novembre del 2023

Misteris de ponent (5). La llegenda de Sant Àngel. Adreçat a tothom


Segons la tradició, cap a mitjan del segle XVI la vila de Seròs va ser víctima d’una pesta de la qual es va morir molta gent.Aquest fet provocà una disminució brusca de la població. Un dia va aparèixer un àngel sobre un cavall blanc amb una armadura de ferro brillant i una llarga espasa a la mà. Baixà lentament i es passejà pels camins de la part alta del poble al voltant del Castell.

Expliquen que una velleta de cal Taüll va veure, des de la finestreta de casa seva davant de la bassa vella, com un àngel amb una espasa tallava la pesta. L’àngel la va partir i des d’aquell dia s’acabà per sempre la terrible amenaça. La gent de Seròs en motiu d’agraïment nomenaren a l’àngel patró del poble. A la imatge se li atribueixen alguns miracles.

En la seva iconografia, sant àngel apareix en el moment de l’escomesa a la pesta, brandant una espasa amb el braç dret i abillat amb un vestit que combina un cromatisme blaucel i daurat, fent joc amb les ales. La imatge té grans dimensions i és una de les més sobresortints del temple. Per la cara de l’àngel els constructors s’inspiraren en un avantpassat del poble, de cal Sereno, perquè tenia un rostre perfecte. Fou destruïda durant la Guerra Civil i restituïda posteriorment gràcies als donatius dels habitants del poble el 25 de juliol del 1942. Es va construir als tallers Pericain de Barcelona.



A Seròs, cada any es realitza una processóque segueix els camins per on va passar l’àngel de la guarda esgrimint la seva miraculosa espasa contra la pesta.Es porta a terme el primer divendres després de Pasqua de Resurrecció. Una dita popular l’anomena el dia de l’àngel flac, ja que és sortint de l’hivern i les cases estan buides. La processó es realitza per beneir els camps i demanar que el sant protegeixi la collita d’aquell any. El 2 d’octubre es diu dia de l’àngel fart perquè les cases són plenes de festa per agrair que s’hagi pogut efectuar la collita. Aquell jorn se celebra sant Àngel Custodi.

La capella de sant Àngel fou construïda per Climent Daura, fill constructor de l’església de Seròs, Josep Daura. El prevere Modest Camí i Cristòbal n’escrigué i en musicà els goigs estrenats el 2 d’octubre del 1932.

Des del 27 de desembre del 1983 en l’escut de la població hi apareix representat un àngel contornat vestit de guerrer romà amb un casc amb plomall, escut rodó, cuirassa i gambera, brandant una espasa, sobre un cavall sallent guarnit d'argent i sota un fons d’atzur, que també trobarem en la bandera de la vila en motiu de la seva gesta.

Josep Maria Corretger 


[Material consultat: ROMIA, Carme; JOVÉ, Agustí; JOVÉ, Isabel (2007). Seròs. Història, paratges i formes de vida d'un poble, Viles i Ciutats 32, Ajuntament de Seròs, Institut d'Estudis Ilerdencs, Diputació de Lleida]

[Imatges: Ajuntament de Seròs]


EXERCICIS:

1. Investiga, pregunta i aporta un fet misteriós o estrany que hagi succeït al teu poble, barri o ciutat.

2. Fòrum: has viscut alguna vegada alguna experiencia estranya o paranormal? Comenta-la.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;