dissabte, 25 de novembre del 2023

Conte amb valors. "El rei i els dracs". Adreçat a tothom


Hi havia una vegada un rei al que li agradaven molt els dragons. Inclús el seu palau estava decorat amb obres d’art que recreaven aquests animals, així com gran part de les seves joies i la seva roba. En els immensos jardins del seu palau, brollaven fonts amb dragons de pedra i instaurà una gran festa anomenada el Festival del Drac.

Tal era la seva passió que afirmava que seria capaç de donar qualsevol cosa per tal de tenir l’oportunitat de veure a un drac si és que aquests haguessin existit en la vida real.

Una nit, un fort soroll el despertà. Un enorme animal estava introduint el seu cap per la finestra de la seva habitació i, en obrir la gargamella, llençà una flamerada que quasi l’enxampà. Era un drac. L’horroritzat monarca cridà a crits a la seva guàrdia, que acudí armada fins a les dents.

-«Mateu aquesta bèstia!», ordenà fora de control. Després d’una gran lluita, l’extraordinari animal morí a les portes del seu seu palau. I, des d’aquell moment, al rei el deixaren d’agradar-li els dragons.

Aquesta història ens professa que està molt bé emprar la imaginació, però sempre tenint present que la realitat és molt diferent a les creacions de la nostra fantasia.


(Extret de la revista “Pronto”. Traducció: Josep Maria Corretger)

[Imatge extreta de: Carme Magda]



EXERCICIS:

1. Realitza un resum d’aquest conte en valors.

2. Explica el significat de quatre paraules de color blau que desconeguis.

3. Pensa i escriu un sinònim de:

recreaven: brollaven:

instaurà: gargamella:

flamerada: enxampà:

acudí: professa:

4. Als contes sempre apareixen els dracs com a éssers dolents. Crea un relat on aparegui un drac que sigui bo.

5. Expressa la teva opinió sobre aquest conte en valors.

6. Cerca un fragment d’un conte o relat on aparegui un drac i adjunta’l aquí. Posteriorment, esmenta el títol del llibre o conte i el seu autor/a.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;