dissabte, 31 de desembre del 2011

Maui i l'ham. Conte. Adreçat a tot l'alumnat.


MAUI I L’HAM
Conte tradicional dels aborígens de Nova Zelanda
Una dona que vivia en una illa tingué quatre fills meravellosos. Però aviat tingué un cinquè fill, molt dèbil, al que anomenà Maui. Com per llei s’havia de sacrificar als nens malalts, la dona, abans de matar al seu fill, el lliurà a la fúria de les onades en una petita canoa.
Després de molt sotsobrar, la barca arribà a terra ferma. Allí, un vell pescador recollí al noi, l’educà i li ensenyà a pescar. Quan tingué una edat adequada, retornà amb els seus. La mare es posà molt contenta en veure’l, però els germans que eren molt envejosos, pensaren en un parany: “Aquesta nit sortirem a pescar sense Maui i la nostra mare pensarà que és un gandul”, digué el germà més gran. Però Maui ho escoltà tot i s’amagà a la barca.
Quan els germans anaren a tirar les xarxes, es trobaren amb… Maui, que els explicà que si volien pescar havien d’anar molt més lluny. Els germans es negaren, però Maui agafà el timó i, quan ho cregué oportú, tragué un ham estrany i el llençà a l’aigua. Passada una estona, pescà una illa formosa. Els germans volien apoderar-se de tan ric terreny, i estiraren i estiraren de l’illa fins que caigueren de la barca i s’ofegaren. L’illa es partí en dos bocins i s’anomenà Nova Zelanda.
(Traduït de Cuentos del mundo, n. 14, de Sofía Sánchez, dins 20 Minutos)
(Imatge extreta de: entrepescaychamame.blogspot.com)

!! EXERCICIS:
-Realitza un resum de quatre línies d’aquest conte.
-Explica el significat de sotsobrar, formosa.
-Canvia el final d’aquest conte per un altre que t’agradi més.
-Gràcies als cursets que he anat fent i a la meva germana que és mestra he descobert el veritable poder que tenen els contes, de la majoria es poden extraure aprenentatges per la vida, sovint t’arriben al fons de l’ànima. Com veus el poder que tenen els contes, et fascinen o no, per què? Per cert, us recomano L’ocell de l’ànima.
-Ara pots redactar un petit conte de vuit a deu línies. Ha de tenir un títol i cal separar els paràgrafs amb intros per facilitar la lectura.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;