dimecres, 28 de desembre del 2011

El senyor sol i la senyora lluna. Conte. Adreçat a tot l'alumnat.


EL SENYOR SOL I LA SENYORA LLUNA
Conte tradicional iraní
En una granja on convivien diferents animals es desencadenà, de manera ximpleta, una discussió. El gos li digué al gall: “Quina nit més romàntica ens oferí la Lluna amb els seus rajos platejats sobre la planada!”. “Jo prefereixo la llum del sol: és més càlida i agradable, i a més no em fa dir bajanades”, contestà el gall amb el pic ben alt. El gos, ofès, començà a insultar al gall, i es formà tal enrenou que s’afegiren a la discussió el gat, l’ovella i el cavall. Hagué crits i empentes. Tothom volia donar la seva opinió sobre qui era més important, si el Sol o la Lluna.
Però l’astre rei, que observava aquest ridícul espectacle, volgué donar-los una lliçó i s’amagà darrere d’unes muntanyes. Es féu de nit en ple dia, i els animals, que no havien vist mai res igual, s’espantaren tant que començaren a culpar-se els uns als altres. Desitjaven que algú posés fi a la disputa i llavors…
La Lluna els comentà que el Sol estava molt empipat i que no faria acte de presència mai més si no callaven. Els animals feren cas a la Lluna i se n’anaren a dormir. Al següent matí, els rajos del Sol il·luminaren la prada. Els animals, feliços, prepararen una gran festa i mai més tornaren a argüir.
(Traduït de Cuentos del mundo, n.13, de Sofía Sánchez, dins 20 Minutos)
(Imatge extreta de: viatgepercyberland.blogspot.com)

!! EXERCICIS:
-Realitza un petit resum de quatre línies d’aquest conte.
-Escriu un sinònim i un antònim de: desencadenà, discussió, empipat, argüir.
-Què és el que més t’ha fascinat del conte i per què?
-Quina conclusió pots extraure d’aquest conte i que et servirà d’utilitat pel teu dia a dia?
-Penses que és un conte molt real i que sovint entrem en discrepàncies entre nosaltres? Justifica la resposta.
-Si el conte t’ha agradat pots aportar un altre conte d’arreu del món en aquesta fitxa i anotar la pàgina web o el llibre d’on l’has extret.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;