dijous, 29 de desembre del 2011

Fés el bé i... Conte. Adreçat a tot l'alumnat.


FES EL BÉ I…
Conte tradicional de Bulgària
-“Socors, auxili!”, cridava una serp atrapada davall d’una pedra. Un camperol s’acostà per a socórrer-la, amb la por dins del cos. Quan l’escurçó es veié salvat, digué: “En aquestes terres, a qui fa el bé se’l premia amb el mal, així és que he de mossegar-te”.
El camperol, sorprès, la convencé per a què tots dos fessin una enquesta i comprovar així si això era cert. Preguntaren a una ovella i a una vaca si en aquelles terres es pagava el bé amb el mal. Totes dues digueren que sí.
Llavors, la serp digué: “Jo tenia raó, prepara el braç per a què et mossegui”. El camperol no es resignava a ésser mossegat i de nou convencé a la serp per a preguntar-li a la guineu. Però abans anà cap al seu cau i digué: “Si respons negativament a la pregunta que et farem la serp i jo, et donaré dues gallines”. La guineu acceptà encantada, i així succeí. La serp, en sentí el “no” per resposta, hagué de marxar amb les dents plenes de verí. Aquella mateixa nit, la guineu anà a casa del camperol, però no es trobà amb dues tendres gallines, sinó amb tres gossos rabiosos i afamats.
“Quanta raó tenia la serp!”, pensà el camperol.

(Traduït de Cuentos del mundo, n. 40, de Sofía Sánchez, dins 20 Minutos)
(Imatge extreta de: pallerols-andorra.org)

!! EXERCICIS:
-Si haguessis estat el camperol hauries ajudat a la serp? Pensa que en termes generals apareixen als contes com a personatge malvat. Per què les serps són caracteritzades així? Has trobat algun conte on aparegui alguna serp bona com a protagonista?
-Pots descriure com t’imagines a la guineu.
-Per què el camperol finalment enganya a la mateixa guineu?
-Realitza un resum de quatre línies del conte.
-Opina sobre aquest conte. Què t’ha semblat?
-Ara pots aportar un altre conte que t’agradi i que no sigui gaire llarg. Pots realitzar una cerca per internet –hauràs d’anotar d’on has extret el conte- o en alguna recull de contes d’alguna biblioteca.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;