dijous, 28 de juliol del 2011

El llarg hivern. Un conte per a l'ESO.



EL LLARG HIVERN

Conte tradicional dels indis del Canadà


Al principi dels temps hi hagué una terrible glaciació. Feia tant de fred que els animals van reunir-se el darrer dia de l’any per a posar fi a aquella tragèdia. I acordaren pujar al món alt a la recerca de calor.

Cinc animals foren escollits: el linx, el llop, la guineu, la marmota i el lluç. Aquella mateixa nit es posaren en ruta. Després de suportar el gel i la neu arribaren al món alt. Allí tot era increïblement perfecte. Es trobaren uns cadells d’ós que tenien la mare de cacera, i pogueren reposar a la seva cova. Els animals descobriren que havia quatre grans bosses que penjaven del sostre de la cova: en una hi havia la pluja, en l’altra el vent, en l’altra la boira i en l’altra el calor. Els animals no tenien temps per perdre, i mentrestant la guineu entretenia als cadells de l’óssa, la resta despenjaven la bossa del calor. Després corregueren, perquè la mare óssa els descobrí i els trepitjava els talons.

Però la bossa era tan gran que no cabia per la porta del món baix. Hagueren d’empènyer-la fins que cedí, caigué a la Terra, es trencà i espargí tot el que hi havia al seu interior. Així fou com el calor tornà a tots els llocs del planeta en el nou any.

Extret de “Contes del món”, n.5, de Sofía Sánchez, dins “20 minutos”.


!! EXERCICIS:

-T’ha agradat aquest conte d’arreu del món? Per què?

-Quina posició haguessis adoptat si fossis un dels cinc animals? I si estiguessis en la pell de la mare óssa?

-Amb quin animal dels cinc t’identifiques més i per què.

-Canvia el final d’aquest conte cercant altres possibilitats.

-Cerca tots els adjectius i els verbs que trobis en aquest conte.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;