dimarts, 26 de juliol del 2011

La cuinera astuta. Un conte per a l'ESO.



LA CUINERA ASTUTA

Conte tradicional d’Alemanya

En una petita població d’Alemanya vivia un solter amb la seva cuinera. La nit de Nadal el senyor li digué que fregís dos pollastres perquè vindria un convidat. La cuinera, tan bona als fogons com aixecant el colze, posà les aus al forn i begué una botella de vi. Es quedà dormint la mona, però aviat l’olor a rostit despertà la seva fam. Animada pel vi, es cruspí una ala pensant que no es notaria. Però més tard no resistí la temptació, i en un obrir i tancar d’ulls les dues preses estaven a la seva panxa.

Arribà el senyor i anà a esmolar les estisores de trinxar. Trucaren a la porta i la cuinera sortí a rebre al convidat i li digué: “El meu senyor és un ogre que s’està preparant per a tallar-li les orelles”. El convidat, a l’escoltar el soroll de l’esmolada de les tisores, pensà que era veritat i sortí com si fos una ànima portada pel dimoni.

Llavors, la cuinera astuta digué al seu senyor: “El seu convidat és un barrut. Ha entrat a la cuina i ha sortit corrent amb les aus fregides”. El senyor sortí darrere d’ell amb les estisores a la mà i cridant: “Una sola, per favor, una sola…”. El convidat, pensant en les orelles, accelerà la marxa enrere encara més.

Extret de “Contes del món”, n.3 de Sofía Sánchez, dins “20 minutos”.
!! EXERCICIS:

-Per què la cuinera és astuta? Justifica la teva resposta.

-Imagina’t que ets el solter, redacta de nou la història amb tu de protagonista.

-En aquest text hi ha diverses paraules repetides, per exemple, cuinera, digué, tisores, aus, astuta, convidat, esmolar. Cerca un sinònim de cadascuna per tal que només apareguin una vegada i millorar el text.

-Tisores i estisores són dues paraules correctes i equivalents. Fent ús d’internet cerca cinc parelles de paraules en català que siguin equivalents com aquestes i per tant, puguis usar tant l’una com l’altra.

-Explica el significat de: preses, cruspí i redacta una oració amb cadascuna.

-Sabries esbrinar quiné s el sentit de la frase feta: sortí com si fos una ànima portada pel dimoni.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;