dimarts, 23 d’abril del 2024

Com escollir una bona edició. Adreçat a tothom

 

Avui dia de Sant Jordi, dia de roses, llibres, i amor, us donaré algunes idees per a escollir un bon llibre, pel que fa a la seva edició i format.

.Que tingui tapa cartoné, és a dir, tapa dura, encartonada:

Fa que el llibre quedi més resguardat i protegit de cops. També tindrà una presentació més bonica i no es rebregarà la coberta.

.Que les pàgines estiguin relligades o cosides i encolades:

Si el llibre està encolat, el dia que la cola s’eixugui i estigui ben assecada, en obrir el llibre escoltaràs un crec i les fulles es desenganxaran del llibre. Sempre que puguis escull un llibre que estigui cosit i no solament encolat. També et permetrà obrir el llibre els graus que desitgis, tanmateix, si no està lligat hi ha el perill que es trenqui, no el pots obrir molt.

!Compte: hi ha exemplars amb tapa cartoné que no tenen les pàgines relligades.

Com ho sabrem?

Ens ho diuen les teuletes. És a dir, observa el llibre pel llom, si les pàgines estan enganxades rectes al llom, vol dir que únicament està encolat. En canvi, si finalitzen amb unes petites corbes, que formen els plecs, les teuletes, significa que les pàgines estan cosides i encolades. Per tant, en obrir el plec de pàgines per la meitat de la teuleta fitaràs els fils que enganxen les pàgines.

.El llom

Si és de tapa cartoné o dura protegeix el llibre, si és de tapa tova no.

.El cos de la lletra

Els llibres de butxaca acostumen a tenir la lletra ben petita per a comprimir el llibre en menys pàgines i així estalviar en l’edició. Però, a l’hora de llegir és un inconvenient. Has de forçar més la vista. En canvi, els llibres de més qualitat tenen la lletra una mica més gran. Per tant, escull un llibre que contingui un cos de lletra que sigui agradable per a la teva vista. Tingues això ben present, perquè tard o d’hora tots tindrem algun problema de visió.

.La qualitat del paper

Palpa amb els dits el paper i valora’n la qualitat. Els llibres de butxaca realitzen edicions més barates i també es nota en el paper, que és molt prim. A paper més gruixut, més qualitat i tardarà més a tornar-se groc.

.La proporció del llibre

Els llibres petits ja no són massa agradables de llegir. Selecciona un format de llibre amb mides estàndards i que a més, també puguis posar a la teva llibreria amb facilitat.

.Escull l’edició més cara

Sempre que sigui possible, atès que, no sempre hi ha el mateix llibre amb dues edicions diferents. Si tries l’edició més preuada, vol dir que el llibre et durarà més anys, perquè els exemplars de butxaca tenen una vida més curta. Amb un sis anys, les pàgines ja estan esgrogueïdes. Són volums per a consumir i com aquell qui diu, llençar. Si per un altre costat, apostes per la barata, el llibre al final el pagues dues vegades, perquè es deteriorà aviat.

.Els estotjos i les pàgines pintades

En algunes edicions de luxe el llibre està protegit de la pols per un estoig. Així com també podem trobar l’exterior de les pàgines banyat de daurat o d’altres colors que fan que la pols no exerceixi la seva feina. Aquestes edicions donen una llarga vida a l’exemplar.

Espero haver-vos ajudat! Molt bona diada i força lectura!

N.B. Recorda que cada 20 minuts de lectura cal mirar vint segons lluny per a no acostumar la vista a la distància de lectura i no se’ns redueixi.


[Imatge extreta de: UAB]

 

EXERCICIS:

1. En què et bases a l’hora de comprar un llibre, pel que fa a la seva edició? Per què?

2. Fòrum: quan vas a una llibreria a adquirir un llibre et fixes amb tot això que hem comentat? Per què?

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;