dimarts, 24 de gener del 2023

Misteris de Ponent (2). Els passadissos secrets de Maials. Adreçat a tothom

 

Només a trenta-cinc quilòmetres de la ciutat de Lleida, a la comarca del Segrià, hi ha la població de Maials, un nucli urbà que té a l’interior una petita vila de vocació medieval coneguda com a “Vila Closa” o també “La Vileta”. El barri antic de Maials amaga un autèntic món subterrani: una xarxa de passadissos secrets que comunica les cases les unes amb les altres, són túnels construïts ja fa segles i que configuren un veritable misteri.

Qualsevol que s’acosti a una de les entrades de les muralles, o a qualsevol casa, a la plaça o carrer del barri antic, accedirà ràpidament a un misteriós món ple de galeries subterrànies per les quals es podria circular perfectament, si no fos que són plenes d’escombraries.

Quan es camina per les nombroses galeries s’escolten estranys sons que, sens dubte, provenen de les cases de sobre. A mesura que s’avança per aquestes galeries es localitzen noves entrades a unes altres galeries que semblen no tenir final. Es pot arribar fins i tot als subterranis de l’església del poble o, també, es pot sortir al mig del vell cementiri de Maials. Un cementiri amb la insòlita i macabra particularitat de tenir un mur construït amb les restes dels ossos dels cadàvers que hi foren enterrats. Com és possible aquest fet macabre? Diuen que van construir el mur amb la terra del mateix cementiri, i per aquest motiu hi apareixen els ossos.

Els passadissos subterranis de Maials van ser construïts fa segles i tenen entrades i sortides a totes les cases del barri antic de la població, als carrers i també a algunes places de “La Vileta”, però... per què els van construir i quina finalitat tenien? Ho van fer simplement perquè servissin de refugi i aixopluc en cas de guerra i com a forma d’evasió col·lectiva secreta en cas de perill per a la població.

Suposadament aquest és el motiu de la seva existència, quasi secreta, però per fer possible la construcció d’aquesta xarxa subterrània, tot el poble va haver de donar-ne el vist-i-plau, i d’aquesta manera va passar a formar part dels punts neuràlgics de la “Catalunya subterrània”.

[Extret de: ARBÓ, Sebastià, 1993, Catalunya misteriosa, RTVE / Serbal, Barcelona]

[Imatge extreta de: Segriasec.org. Antiga església de Santa Maria de Maials]


EXERCICIS:

1. Aquesta història recollida en un llibre versa sobre Maials i els seus túnels subterranis, però en busquem més! Cerca una història misteriosa real, llegendària, apareguda en premsa o bé recollida per la tradició oral. Recorda que ha de ser del Segrià.

2. Coneixies aquesta explicació sobre els passadissos secrets de Maials? Què en penses? Expressa la teva opinió.

3. Fòrum: t’atreuen les històries o narracions de misteri? Per què?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;