dimarts, 10 de gener del 2023

Misteris de Ponent (1). La casa de música. Adreçat a tothom

 LA CASA DE LA MÚSICA

Una noia jove i atractiva de la casa de cal Pinxo s’havia casat feia poc amb un home hereu de la hisenda. Al cap de poc temps, la jove mentre veia venir la mort i en veure els seus familiars tan afligits els va adreçar unes paraules: “Jo no em moro, la meva ànima estarà sempre amb vosaltres”.

La casa de cal Pinxo estava situada al costat d’un antic asil. La gent deia que per les estances s’hi movien els follets. Per la part del darrere de l’asil hi passava la séquia principal que creuava el poble. Al vetllatori, una velleta va començar a escoltar-se sorolls que sortien del terra. Serà l’esperit de la Marieta! –va deixar anar una senyora. Els presents van espaordir-se. Aquests sorolls van començar a esdevenir-se repetidament, sobretot per les nits. S’escoltaven brogits que provenien des del terra com si algú estigués cridant al costat de la séquia fins a les quatre de la matinada. Aviat s’estengueren aquests fets pel poble i els habitants d’Aitona l’anomenaren “La casa de la música”. Les autoritats de la vila decidiren muntar vigilància, emperò, no descobriren res. Es pensaven que podia ésser cosa d’algun bromista. Tanmateix, la por no defugia el veïnat. Així que es posaren guardes i es realitzaren batudes sense cap novetat. A la casa de cal Pinxo ningú podia agafar el son a conseqüència d’aquella fragor espantosa.

Passat un mes, una noia que anava a col·legi, la Pepeta de cal Cachuchar es va fixar que a sobre de l’aigua de la séquia s’abocava una dalla. La dalla de la mort, la dalla de la mort! –va cridar fugint espantada. Al cap de pocs minuts hi acudí un tumult de gent per a veure què succeïa.

Finalment, va resultar que les comportes de la fàbrica de farina per on passa la séquia major havien reduït el cabal d’aigua i deixaven en evidència d’on provenia realment la fressa escoltada. Una dalla lligada a uns joncs fregava els fonaments de la casa de cal Pinxo. Possiblement, la força de l’aigua i la punta de la dalla escometien amb potència contra la paret de la casa. Però no tots els habitants d’Aitona es van creure aquesta explicació. D’aquí que allò que es va veure reflectit a l’aigua fos una dalla, perquè la mort ens ve a buscar.

Josep Maria Corretger 


[Basat en una notícia apareguda en un diari]

[Fotografies de: unsplash, moplanas]


EXERCICIS:

1. Cerca una història misteriosa que s’hagi esdevingut a les terres de Lleida i explica-la. Adjunta si és possible algun document.

2. Investiga i busca un fet paranormal que hagi ocorregut en algun lloc i comenta’l. Adjunta la notícia.

3. Crea una narració de ficció on hi succeeixin fets paranormals.

4. Fòrum: creus en els misteris i fets paranomals, o bé creus que són font de la imaginació d’algú? Per què?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;