dilluns, 9 d’agost del 2021

Quina és la forma correcta "esclar" o "és clar"? Adreçat a tot l'alumnat

 


Segur que durant la lectura d’alguna obra literària has vist escrit és clar i t’has sobtat, o potser has vist impresa la forma oral esclar, i t’has preguntat... quina és la forma ortogràficament correcta? Ho veiem!

És clar és una expressió amb què hom dona per certa, assegurada, la cosa que es diu. Expressions equivalents: és segur, evident, evidentment, naturalment, per suposa, i tant.

Ex:

-Vas llegir el darrer llibre de Xavier Bosh?

-És clar!

 

-Penses que li encantarà la festa d’aniversari?

-És clar que sí, ja ho veuràs!


Te la posem en una imatge i ben gran per tal que la recordis!

En alguns parlars aquesta expressió s’empra de manera aglutinada, però la grafia esclar (adverbi) no és correcta normativament. Tampoc existeix la forma reduïda clar, atès que, és un castellanisme, ni és adequada la forma està clar.

Per tant, recorda:

És clar (forma correcta).

Esclar / clar / està clar (formes incorrectes).

Pot ser que en alguns textos trobis escrit esclar, compte, perquè no és adequada.


N.B. El més lògic seria que els gramàtics acceptessin la forma aglutinada esclar, perquè a més d’ésser la que més empren els parlants, veure escrit és clar, ni que sigui la forma adequada gramaticalment fa una mica de mal als ulls. Sovint, els gramàtics s’han basat en les formes emprades en els parlars per a admetre com a correcta una paraula pel que fa a la seva escriptura, com és el cas de mançana, com a fruita, emprada oralment en el parlar nord-occidental.


(Fonts consultades: Optimot, DIEC, GDLC)

(Imatge extreta de: agora.xtec.cat)

 

EXERCICIS:

1. Redacta cinc oracions on aparegui la forma és clar.

2. Opinió: quina forma creus que hauria de ser la correcta a nivell gramatical: és clar o esclar? Per què? Pensa com a usuari de la llengua. Raona la teva resposta.

3. Proposa una paraula que penses que s’hauria de revisar la seva escriptura i potser ésser acceptada normativament perquè s’empra molt d’aquella manera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;