dissabte, 29 de maig del 2021

"Tres herois a París". Comprensió lectora. Adreçat a tot l'alumnat

 Partirem d’una notícia real de fa pocs anys que ens explana l’acció heroica que tres joves van realitzar en un tren de camí a París.

Skarlatos i Spencer, dos herois que van evitar una massacre

Dos joves militars de viatge van reduir l'atacant del tren Amsterdam- París

       22 d’agost del 2015  EL PAÍS

Anthony Sadler (amic dels militars que també va ajudar), Alek Skarlatos, de la Guàrdia Nacional, i el britànic Chris Norman amb les medalles per la seva valentia. AFP

“Tot va passar molt ràpid”, ha relatat aquest dissabte al matí a la premsa Anthony Sadler, l'estudiant nord-americà de 23 anys que amb dos soldats compatriotes va aconseguir neutralitzar ahir l'assaltant del tren Amsterdam-París. Sadler viatjava amb Àlex Skarlatos, de 22 anys, i Spencer Stone, aquest últim encara ingressat. Els tres amics de la infància es trobaven de vacances viatjant per Europa. Reconeguts com a herois, els tres joves, ajudats per un consultor britànic de 62 anys, van evitar sens dubte una veritable massacre a bord del Thalys en plena operació retorn de les vacances.

L'assaltant, un marroquí de 26 anys retornat de Síria i que va residir a Espanya durant un any fins al 2014, portava dues armes automàtiques i una desena de carregadors. Va ser detingut a l'estació d'Arras, al nord de França, on va ser desviat el tren després de l'atac i on va ser detingut. Aquest dissabte al matí va ser traslladat a la secció antiterrorista de la policia judicial als afores de París.

 “Hem sentit un tret i el soroll de vidres trencats”, ha explicat en conferència de premsa des d'Arras Àlex Skarlatos, membre de la Guàrdia Nacional de l'Estat d'Oregon, que al juliol va tornar d'una missió a l'Afganistan. El jove de 22 anys no va comprendre què estava passant fins que va veure una empleada del tren passar corrent. “Vaig mirar cap enrere i vaig veure un home entrar al vagó amb un kalàixnikov. El meu amic i jo ens vam posar a cobert i llavors ens vam llançar sobre ell”, ha afegit.

El consultor Chris Norman, que viatjava al mateix vagó, va explicar que en veure l'home amb el kalàixnikov Skarlatos li va dir a Stone, membre de les Forces Aèries basat a les Açores i nascut a Sacramento, que calia aturar-lo. “L'home va treure un cúter i va ferir Spencer darrere del coll, també gairebé li talla el dit gros de la mà. Spencer el va retenir i finalment el va neutralitzar, estava inconscient, el vam lligat”, ha indicat. “Spencer va córrer uns 10 metres fins al tipus. Ens vam posar a copejar-lo al cap fins que va caure inconscient”, ha afegit Skarlatos.

“No ha dit ni una paraula. Simplement li deia: ‘retorna'm la meva arma, retorna'm la meva arma’”, ha explicat per la seva banda l'estudiant, californià segons la premsa nord-americana. “Sóc un simple estudiant que havia vingut a visitar els meus amics en el meu primer viatge a Europa i hem detingut un terrorista, és una bogeria”, ha afegit Sadler. L'estudiant ha dit que havia parlat per telèfon amb Spencer, ingressat a l'hospital, i ha assegurat que “està bé”. “No acaba de creure's el que ha passat”.

El canal nord-americà CNN va emetre un vídeo filmat per l'estudiant amb el seu telèfon mòbil una vegada controlada la situació en el qual es pot veure l'assaltant a terra, en pantalons blancs i sense samarreta, amb les mans lligades a l'esquena. Al seient, amb una motxilla, es veu posat el kalàixnikov i taques de sang als vidres. També es veu un home de genolls a terra amb el coll totalment ensangonat, aparentment Spencer, que presta auxili a un passatger ferit.

Durant la nit, el president nord-americà, Barack Obama, va celebrar l'actuació “heroica” dels militars nord-americans i va manifestar la seva “profunda gratitud pel valor i la reacció de diversos passatgers, inclosos membres de l'exèrcit nord-americà, que de forma altruista han neutralitzat l'assaltant”. La ciutat d'Arras va lliurar una medalla honorífica als quatre que van evitar un veritable bany de sang.

D'altra banda, segons el canal BFMTV, l'assaltant va negar a la policia ser un terrorista i va assegurar que el seu objectiu era fer un robatori armat. Hauria declarat haver trobat les armes en un parc.

(Crèdit fotogràfic: AFP)


EXERCICIS:

1. Realitza un petit resum de la següent notícia. Recorda que resumir no és copiar, sinó explicar-ho amb les teves paraules.

2. Qui protagonitza aquesta notícia?

3. Per què els joves estaven al tren?

4. Quin fet va succeir durant el viatge amb tren?

5. Quin trajecte realitzava el tren? On va ser detingut el culpable?

6. Contextualitza la present afirmació dins de la notícia: “No acaba de creure's el que ha passat”.

7.Què va declarar l’acusat davant de la policia?

8. Van rebre alguna mena de reconeixement per part del govern francès? Com se’ls va agrair l’acció?

9. Tres anys després dels fets, es va portar la pel·lícula al cinema. Com s’intitulava i qui protagonitzava el paper dels joves?

10. Fòrum: si has vist aquesta pel·lícula, explica què et va semblar.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;