dimarts, 27 d’agost del 2024

Conte en valors: "El cavaller calb". Adreçat a tothom


Un cavaller ja avançat en anys s’havia quedat calb i, per aquest motiu, emprava un perruquí. Un dia decidí organitzar una cacera amb els seus fills i uns amics, en la qual aquests van apuntar-se encantats. En arribar el dia, semblava que la jornada anava a anar bé. Feia un dia ostentós, estaven caçant bones preses...Tanmateix, tot canvià en tan sols uns minuts. I és que, de sobte, s’aixecà un vent fort que feu volar el seu capell i també el seu perruquí, cosa que provocà l’escarni dels que allí estaven presents. Desesperat i sense l’ajuda dels seus fills i amics, que no paraven de riure, sortí sol corrent darrere del seu postís fins que aconseguí atrapar-lo. Se’l tornà a col·locar i, esgotat pel seu esforç, emperò amb un gran somriure, s’ajuntà amb el grup i els digué amb certa sorna:

-“Era d’esperar. Els perruquins al vent són com les persones. T’arraconen quan menys t’ho penses”.

En aquesta història es veu que com el cavaller d’aquesta faula, hem d’aprendre a no frustrar-nos amb allò que ha succeït i que ja no és possible canviar. Al contrari, si actuem amb serenitat i sensatesa, o fins i tot, amb certa ironia, afrontarem qualsevol imprevist.

(Extret de la revista “Pronto”. Traducció: Josep Maria Corretger)

[Imatge extreta de: Universitat de Sant Climent de Llobregat]


!I una reflexió:

Penseu que la bellesa és efímera i tard o d’hora es perd. El físic és una cosa passatgera: us posaran ulleres, engreixareu, perdreu audició, us cauran els cabells o bé s’emblanquiran, uns sortiran berrugues, no guanyareu més alçada... i és que la perfecció no existeix. Per tant, no falteu el respecte a ningú, perquè el dia que se’n riguin de vosaltres, a veure com ho viviu en les pròpies carns, segur que no us agradarà. Ajudeu a la gent amb bones accions! Així doncs, cultiveu la intel·ligència i la bona actuació.

 

EXERCICIS:

1. Realitza un resum d’aquest conte en valors.

2. Explica el significat de dues paraules de color lila que desconeguis.

3. Què vol dir l’expressió...

Un cavaller ja avançat en anys.

4. T’ha resultat familiar la situació de sorna del conte? Per què? T’has viscut o patit alguna situació semblant? Explica-la.

5. Comenta la present afirmació del conte:

-“Era d’esperar. Els perruquins al vent són com les persones. T’arraconen quan menys t’ho penses”.

6. Quin consell d’explana al final del conte i que et servirà per a la vida diària?

7. Opinió: avui dia i amb la poca educació de la gent jove, ens trobem amb moltes situacions com la qual apareix en aquest conte, per què? Creus que els joves tenen els ideals de bellesa idolatrats i quan surts del rang ets motiu de menyspreu? Per què penses que passa això?

8. Fòrum: com et sentiries si algú se’n rigués de tu per algun motiu de bellesa? Per què? Què li diries a aquesta persona que t’ha faltat el respecte? Per contra, si t’has burlat d’algú per motius físics, comenta per què ho vas fer i si et vas disculpar. Els motius eren fer burla per plaer, fer mal, sentir-se empoderat perquè tens mancances? Glossa’n els motius.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;