divendres, 23 d’abril del 2021

Un cavaller templer va arribar a Montblanc... adreçat a tothom

 


Sant Jordi és l’heroi d’una gran gesta cavalleresca, que la veu popular universal situa a les terres allunyades i llegendàries de la Capadòcia, però que la tradició catalana creu esdevinguda als voltants de la vila de Montblanc. Diuen que assolava els voltants de Montblanc un monstre ferotge i terrible, que posseïa les facultats de caminar, volar i nedar, i tenia l’alè pudent, fins al punt que des de molt lluny amb les seves alenades enverinava l’aire i produïa la mort de tots els qui el respiraven. Era l’estrall dels ramats i de les gents i per tota aquella contrada regnava el terror més profund. Les gents van pensar a donar-li cada dia una persona que li serviria de presa, i així no faria estralls a tort i a dret. Van assajar el sistema i van donar bon resultat; el cas difícil fou trovar qui se sentís prou avorrit per deixar-se menjar voluntàriament pel mostre ferotge, i tot el veïnat va concloure fer cada dia un sorteig de tots els veïns de la vila i que aquell que destinés la sort seria lliurat a la fera. I així va fer-se durant molt temps, i la fera se’n devia sentir satisfeta, car va deixar de fer els estralls i malvestats que havia fet abans.

I heus aquí que un dia va voler la sort que fos la filla del rei la destinada a ésser pa del monstre. La princesa era jove, gentil i gallarda com cap altra i feia molt dol d’haver-la de donar a la fera. Ciutadans hi hagué que es van oferir a substituir-la, però el rei fou sever i inexorable i, amb el cor ple de dol, va dir que tant era la seva filla com la de qualsevol dels seus súbdits i s’avingué que fos sacrificada. La donzella sortí de la ciutat i ella soleta s’encaminà cap al catau de la fera, mentre tot el veïnat, desconsolat i alacaigut, mirava des de la muralla com se n’anava al sacrifici.

Però fou el cas que, quan va ésser un xic enllà de la muralla, se li presentà un jove cavaller, cavalcant un cavall blanc, i amb una armadura tota daurada i lluent. La donzella, esborronada, li digué que fugís de pressa, puix que per allí rondava una fera que així que el veiés en faria xixina. El cavaller li digué que no temés, que no li havia de passar res, ni a ell ni a ella, per tal com ell havia vingut expressament per combatre el monstre, per matar-lo i alliberar del sacrifici las princesa, com també la ciutat de Montblanc, del flagell que li representava el veïnatge d’aquell monstre.

I en aquestes, la fera va presentar-se, amb gran horror de la donzella i amb gran goig del cavaller, que la va escometre i d’una llançada la va malferir. El cavaller, que era sant Jordi, lligà la bèstia pel coll i la donà a la donzella perquè ella mateixa la portés a la ciutat, i el monstre seguí tot mansoi i estemordit. Tot el poble de Montblanc, que havia presenciat la baralla des de les muralles, ja esperava amb els braços oberts la donzella i el cavaller, i enmig de la plaça va esbravar el seu odi contra la fera, de la qual aviat no restà bocí.

El rei volia casar la seva filla amb el forcívol cavaller, però sant Jordi va replicar que no la mereixia; va dir que havia tingut una revelació divina sobre la necessitat urgent d’anar a combatre el drac ferotge i alliberar la donzella i amb ella la ciutat de Montblanc, i així ho havia fet amb la protecció divina i per manament diví; per tant, ell no havia fet res per ell mateix i no mereixia cap premi.

Joan Amades                     


 N.B. Per a saber-ne una mica més...

https://historiavibrant.cat/qui-va-ser-realment-sant-jordi/


(Imatge extreta de: Art de la terra)

 

EXERCICIS:

1. Si ho desitges et proposo el repte de modernitzar aquesta llegenda com si succeís avui dia. T’hi atreveixes???

2. Joan Amades va ésser un autor caracteritzat per la recerca dins del folklore català. Realitza una petita presentació sobre la vida i obra destacant únicament vuit aspectes.

3. Realitza un dibuix que s’emmarqui dins de la llegenda de Sant Jordi i adjunta’l aquí mitjançant un enllaç.

4. Crea un microrelat en motiu de la diada de les roses i dels llibres.

5. Fòrum 1: trobes la història de la llegenda de Sant Jordi un pèl sexista? Per què sempre el cavaller ha de salvar a la princesa i no a l’inrevés? O per què sempre el drac ha de ser el malvat i haver de morir? Què modificaries d’aquesta història tradicional?

6. Fòrum 2: explica’ns com celebres el dia de Sant Jordi!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;