diumenge, 4 d’octubre de 2020

Conte amb valors: "La gralla i la gerra". Adreçat a tothom

Una petita gralla, que vivia entre les branques dels arbres, començà a sentir-se neguitosa després que passessin diversos mesos sense pluja i amb el bosc cada vegada més sec. 

-“Com continuï així, em moriré de set”, es deia el pobre ocell, que portava temps sense beure ni una gota d’aigua. Un dia, mentre estava volant ras del terra, veié entre les fulles d’uns petits matolls la nansa d’una gerra. Plena de curiositat, estirà d’ella per a poder veure bé el seu contingut. Traié el nas al costat del recipient i… sí! Quedava una mica d’aigua! Però estava al fons i ni tan sols amb el seu bec la gralla podia abastar-la

-“Oh, no… Jo que pensava que, per fi, podria beure aigua… Què puc fer per a aconseguir-ho?”, es preguntà.

Després de pensar i pensar, la gralla tingué una idea. Es posà a cercar pedretes petites que anà dipositant dins de la gerra. Cada vegada que en posava una, el nivell de l’aigua pujava, així que repetí aquesta acció fins que aconseguí que el líquid arribés al marge per a poder beure sense més contratemps. D’aquesta manera, la gralla pogué salvar la seva vida.

-“Què important és no donar-se mai per vençut!”, es digué feliç.

I és que no hem d’oblidar que amb enginy i perseverança sempre podem resoldre qualsevol problema que ens sorgeixi.(Conte traduït de la revista «Pronto»)

(Traducció: Josep Maria Corretger)


(Imatge extreta de: Entre Montañas)EXERCICIS:

1. Realitza un resum d’aquest conte amb valors.

2. Explica la diferència entre veure i beure amb exemples.

3. Què significa l’expressió traure el nas?

4. Cerca i anota el significat de quatre mots escrits en lila.

5. Quin és el mot correcte per als castellans “solventar” i “abarcar”?

6. Comenta l’enginy que empra la gralla per arribar al seu objectiu.

7. Recull paraules del conte que tinguin un sentit positiu.

8. Aquest conte amaga un petit aprenentatge per a la vida. Quin és?

9. Fòrum: alguna vegada has estat temptat/ada de llençar la tovallola en alguna cosa? Quina? Vas tornar a insistir per aconseguir allò que et proposaves? Com? Finalment, vas assolir els teus objectius?

10. Opinió: què t’ha semblat aquest conte amb valors? Dona una bona lliçó per al nostre dia a dia? Per què? Quines accions haguessis portat a terme si haguessis estat la gralla?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;