dimecres, 9 de setembre del 2020

Conte amb valors: "El gos lligat". Adreçat a tothom

En un luxós palau hi vivia un senyor que cada dia sortia a passejar per les seves propietats. Durant aquestes caminades sempre anava acompanyat del seu gos, un animal corpulent i ferotge, una viva imatge del seu amo. Donades aquestes característiques, en tot moment el portava lligat amb una corretja. I és que cada vegada que l’animal es trobava davant d’un altre ca, començava a estirar amb força amb la intenció d’atacar-lo. En aquestes ocasions, el senyor sabia com podia calmar-lo, parlant-li amb tendresa i acaronant-lo.

Emperò, vet aquí que un dia l’home decidí encarregar a un criat que passegés a la seva mascota. Com que aquest no havia estat avisat del comportament de l’animal, no va prendre cap mena de precaució i, quan varen creuar-se amb un altre home que passejava el seu gos, el feroç ca l’arrossegà i s’escapà. L’animal, en veure que estava solt va realitzar un intent d’atac, però vacil·là:

-“I si aquell gosset, al que podria matar d’una queixalada, em mossega i em provoca una ferida? El deixaré estar avui”, pensà.

I des d’aquell dia l’animal s’acostumà a passejar solt sense arremetre a ningú i, de passada, ensenyà al seu possessor la manera més sàvia de governar: sovint s’aconsegueix més donant llibertat a la gent que imposant regles estrictes. Una bona lliçó.

(Conte traduït de la revista «Pronto»)

(Traducció: Josep Maria Corretger)


(Imatge extreta de: Animalados)



EXERCICIS:

1. Realitza un resum d’aquest conte amb valors.

2. Cerca al diccionari i explica el significat dels mots assenyalats en color lila.

3. Al conte apareixen diversos sinònims del mot propietari. Esmenta’ls.

4. Recull les paraules que puguin incloure’s dins del camp semàntic animal.

5. A qui fa referència el pronom en cursiva de la present oració:

...quan varen creuar-se amb un altre home que passejava el seu gos.

6. Recull els adjectius que apareguin en aquest conte.

7. Quin és l’aprenentatge que has pogut extraure d’aquest conte amb valors?

8. Fòrum: què t’ha semblat la lliçó que va donar el gos al seu propietari? Trobes encertada la reacció del propietari? Per què? Tens alguna mascota? Quina? Per què t’agrada o no tenir una mascota? Raona les teves respostes.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;