dijous, 2 d’abril del 2020

Investiga sobre... campanyes per la llengua catalana. Adreçat a tothom




Al llarg dels anys i des de la Generalitat de Catalunya s’han creat i divulgat diferents campanyes per promocionar l’ús de la llengua catalana. Ara mateix em venen a la memòria la “Norma” a “El català, cosa de tots” (1982) o la “Queta” a “Dóna corda al català!” (2005-2007)… tot i això, només en són algunes. Per tant, aquesta vegada, us proposo fer de detectius i investigar una mica per la xarxa telemàtica a veure si sou capaços/ces de respondre correctament aquestes cinc activitats.

Aquí et deixo amb un parell d’enllaços de les campanyes abans citades:

(Amb “El català, cosa de tots”, durada 11’10’’)

(Amb “Dóna coarda al català”, durada 29’’)


(Imatge extreta de: Llengua Gencat)


EXERCICIS:

1. Investiga quines campanyes s’han realitzat al llarg dels anys per a promoure l’ús de la llengua catalana. Selecciona’n dues, esmenta’n l’any i explica en què consistien.

2. Investiga per la xarxa sobre els usos més recents de la llengua catalana. Quanta gent la sap parlar, escriure, llegir, entendre? Esmenta’n els percentatges i la pàgina web consultada. En quines zones de Catalunya es parla més en català? En quines menys? Per què ho creus així? En què t’has basat per a respondre a la pregunta.

3. En quins àmbits de la nostra vida política, cultural i social caldria millorar l’àmbit d’ús de la llengua catalana? Per què? Penses que els polítics tenen la darrera paraula o bé també les companyies o plataformes hi estan implicades? Com es podrien millorar els usos de la llengua catalana en els àmbits que has citat abans?

4. Pensa i escriu idees per a motivar la lectura, l’escriptura i el parlar en català.

5. Realitza una campanya publicitària per a esperonar els usos de la llengua catalana. Pots fer-ho en format paper o digital.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;