dilluns, 6 de gener del 2020

L'adoració dels reis mags. Nit de reis. Adreçat a tothom



Evangeli de Sant Mateu

Havent, doncs, nascut Jesús a Betlem de Judà, regnant Herodes, heus aquí que uns mags, savis dedicats a l’estudi dels astres, vingueren d’orient a Jerusalem, preguntant: on està el nascut rei dels jueus? Perquè vàrem veure a orient la seva estrella, I hem vingut amb el fi d’adorar-lo. Escoltant això el rei Herodes, interrompé, i amb ell tota Jerusalem. I convocant a tots els prínceps dels sacerdots i als escribes del poble, els preguntava on havia de nàixer el Crist. A la qual cosa ells respongueren: a Betlem de Judà: que així està escrit en el profeta. I tu Betlem, terra de Judà, no ets certament la menor entre les principals ciutats de Judà; perquè de tu és d’on ha de sortir el cabdill que regeixi el meu poble d’Israel. Llavors, Herodes, cridant en secret els mags, esbrinà cuidadosament d’ells el temps en què l’estrella se’ls aparegué: i encaminant-los a Betlem, els digué: Aneu, i informeu-vos puntualment del que hi ha d’aquell nen: i havent-lo trobat, doneu-me avís, per a anar jo també a adorar-lo.

Llavors que escoltaren això del rei, partiren: i heus aquí que l’estrella que havien vist a orient anava davant d’ells, fins que, arribant sobre el lloc en què estava el nen, s’aturà. A la vista de l’estrella s’alegraren de joia. I entrant a la casa, trobaren al nen amb Maria, la seva mare, i prostrant-se l’adoraren, i oberts els cofres, li oferiren presents d’or, encens i mirra.

I havent rebut en somnis un avís per a què no tornessin a Herodes, retornaren al seu país per un altre camí.

(Extret de: “La Santa Bíblia”, Editorial Alfredo Ortells, València, 1995)

(Imatge extreta de: Joaquim Nadal)


EXERCICIS:
1. Realitza un resum d’aquest fragment de l’evangeli segons Sant Mateu sobre l’adoració dels reis mags. Únic que parla de l’adoració dels reis d’orient.

2. Explica el significat dels mots: convocant, escribes, partiren, prostrant-se.

3. Els reis mags abans eren com els coneixem avui dia? Com se’ls denominava?

4. El dia 5 de gener va ser nit de reis. Quins són els teus desitjos per aquest any que comença?

5. Realitza una redacció sobre què has fet durant aquestes vacances de Nadal.

6. Opinió: tot i que el Nadal a Catalunya són únicament dos dies, el 25 de desembre i el 26 de desembre, dia de Sant Esteve. S’entén per Nadal tots els dies que van entre el 25 de desembre i el 6 de gener. Hi estàs d’acord? Com vius aquestes festes nadalenques? Si ets d’una altra cultura, què fas durant aquests dies? Quines són les festivitats més rellevants que t’afecten?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;