dissabte, 7 de gener del 2017

El tresor més gran. Conte d'arreu del món. Adreçat a tothom

EL TRESOR MÉS GRAN
Conte tradicional de Mongòlia

Tres dies abans de començar un any nou, un ancià contemplava el seu espectacle preferit: l’aurora en la estepa de Mongòlia. Llavors traié les seves ovelles i els seus cavalls a pasturar, i passada una estona veié que hi havia algú al mig de la planura. S’apropà i es trobà amb un jove molt apesarat. Es lamentava d’ésser orfe i d’haver perdut les seves ovelles i cavalls en una nit de tempesta.

L’ancià intentà convèncer-lo que la vida continuava i que no devia estar tan trist. Emperò el jove insistia en lamentar-se de la seva dissort i que no mereixia la pena seguir vivint. Al cap de poca estona l’ancià li digué que ell li donaria el seu ramat d’ovelles si estava disposat a... donar-hi una ullada! El jove se sobresaltà i li contestà que mai faria una cosa per l’estil. El vell persistí i li oferí ara els cavalls... a canvi d’una cama! El jove tornà a negar-se. Després el vell començar a riure i li digué al jove que tenia molts tresors –tenir-se a si mateix i la joventut- amb els que podia continuar endavant en l’any que començava. El noi s’enrojolà perquè havia entès la lliçó i agraí l’ajuda a l’avi. I així fou com començà a treballar per a ell, amb optimisme i alegria.



(Traduït per: Josep Maria Corretger. Extret de Cuentos del mundo, n. 93, de Sofía Sánchez, dins “20 Minutos”)

(Imatge extreta de: wikimedia)


!!EXERCICIS:

1.      Escriu un petit resum d’aquest conte d’arreu del món.

2.      Crea un camp semàntic amb alguns substantius que apareguin al conte.

3.      Recull totes les formes verbals que apareguin al text i digues de quins temps formen part.

4.      Com actuaries si fossis el vell en una situació similar? I si fossis el jove? Et dónes per vençut/uda amb facilitat? Raona les teves respostes.

5.      Explica el significat de: aurora, apesarat, dissort, persistir, enrojolar.

6.  On es troba Mongòlia? T’atreviries a donar una mica d’informació d’aquest país? Esmenta’n algunes coses típiques.

7.      Opinió: es diu que la saviesa i la maduresa van acompanyades de l’edat. Penses que la gent gran pot ensenyar-nos coses? Quines?

8.      Fòrum: et fas propòsits en la nova entrada d’un any? Com ara quins? Pots compartir-los. Penses que el fet de ser pessimista depèn de cadascú i que pot evitar-se? Com?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;