dimecres, 4 de gener del 2017

El cec i el geperut. Conte d'arreu del món. Adreçat a tothom

EL CEC I EL GEPERUT
Conte tradicional de la Índia

Un cec i un geperut vivien junts per necessitats econòmiques. El geperut feia polseres que venia al mercat, mentres que el cec realitzava les tasques domèstiques de la casa. Tots dos es portaven bé. Fins que un dia el geperut, ja vell, va voler deixar de treballar. Durant anys havia estalviat, però no volia compartir-ho amb el seu company. Aquell mateix dia comprà peix, el donà al cec i s’excusà per no menjar a casa. El cec agraí el regal i, mentres netejava, el posà a coure en una olla. Emperò al cap d’una estona una olor molt dolenta s’expandí per la casa. El cec pensà que provenia del carrer i per això tancà les finestres, però més tard s’adonà que l’olor sortia de la seva olla: un vapor pestilent se li introduí als ulls. Quan aconseguí obrir-los… podia veure! I veié que dins de l’olla hi havia una serp verinosa: el geperut havia intentat matar-lo.

Tot i la seva alegria per haver recuperat la vista, s’amagà, i quan el seu company entrà per la porta, li donà un cop tan fort al gep que imminentment l’esquena se li posà recta. I tots dos estaven tan contents per haver recuperat les seves facultats que, lluny d’empipar-se, decidiren perdonar-se mútuament.



(Traduït per: Josep Maria Corretger. Extret de Cuentos del mundo, n. 91, de Sofía Sánchez, dins “20 Minutos”)

(Imatge extreta de: Youtube)


!!EXERCICIS:
1.      Escriu un petit resum d’aquest conte d’arreu del món.

2.      Esmenta cinc adverbis que apareguin al conte i esmenta de quina tipologia són.

3.   Cerca informació sobre la Índia i escriure quatre o cinc línies amb allò destacat que cal saber d’aquest país.

4.      Escriu un sinònim de: pestilent, compartir-ho, s’expandí, empipar-se.

5.     Pensa i escriu un conte que tingui algun ensenyament per a la vida on aparegui un cec i un geperut.

6.    Pots extreure alguna conclusió o aprenentatge amb la lectura d’aquest conte? Quina? Troba una dita que s’adigui als fets d’aquest conte.

7.  Comenta la present frase: “Algunes vegades el destí és tan inesperat i sorprenent que pot transformar allò impossible en quelcom a l’abast”.

8.      Opinió: comenta allò que t’ha agradat més i el que menys en aquest conte.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;