divendres, 12 de novembre del 2010

FÒRUM: La llengua catalana dins el cinema actual. Adreçat a tot l'alumnat.


Obro un petit fòrum on tot l'alumnat podrà opinar sobre la situació actual de la llengua catalana dins el cinema a Catalunya, que és força nefasta. Però la nova llei que ben aviat es posarà en marxa intentarà pal·liar aquest important dèficit de la nostra llengua. Cal tenir present que hi ha diversos factors que posen pals a les rodes a la llengua catalana dins el cinema: les grans multinacionals del cinema no volen doblar films al català perquè troben la llengua insignificant i una pèrdua de diners, els partits polítics catalans han fet una llei massa tardana, ja havia d'estar en funcionament de feia trenta anys, estem acostumats a mirar-les en castellà i ja no ens fixem tant en la llengua, el govern espanyol hauria de tenir més consideració i respecte per la llengua catalana -la qual, segons la Constitució espanyola- hauria de protegir més, a l'igual que el Basc i el gallec. Si una llengua es va esborrant del territori té el perill de desaparèixer.
Heu pensat alguna vegada que si Madrid tingués dues llengües i que una d'elles, la més pròpia d'allí no aparegués al cinema, com se sentiria la gent? Un dels principals motius pels quals jo actualment no vaig al cinema és aquest abans exposat, no respecten la meva llengua i no em motiva veure cinema en castellà si no m'interessa molt el film, també els preus es van disparant. Si vull veure un film en castellà poso qualsevol canal de televisió i ja està. Bé, aquestes en són unes idees, però ara tu hi has de d'aportar les teves.


Regles de l'activitat:

-No pots repetir les idees dels altres companys, sempre hauràs d'aportar informació nova. És a dir: no valdrà dir "Estic d'acord amb el que diu X".

-L'aportació no pot tenir d'entre 4 i 10 línies, sinó es fa pesat llegir un text llarg.

-Es pot contestar a un company si ho creus convenient o sinó aportar una idea genèrica per entrar en debat.

-És un fòrum per debatre i no per barallar-nos, tothom pot dir-hi la seva, això sí amb respecte i tolerància per les idees dels altres.

-Sobre les opinions de cadascú valoraré l'educació, llibertat d'idees i l'escriptura en català.
-Jo moderaré el debat i quan ho cregui convenient participaré.


!! EXERCICI:

-Cerca el títol de pel·lícules que al llarg del temps s'hagin pogut visualitzar als cinemes catalans en català. Si pots esbrinar la població on s'ha passat el film també has d'afegir-lo. No serà una feina difícil (n'hi ha ben poques), però tampoc et serà senzill trobar-les. 1, 2, 3, rodant!

-Has anat algun cop a veure un film en català al cinema? Hi havia molta gent, ho vas trobar interessant?

-Has utilitzat algun cop el sistema de subtitulació en català de TV3? és una bona manera d'aprendre escriptura.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;