És un escrit que emet un judici de valor de caire personal i subjectiu, que realitza un especialista en la matèria: de tipus artístic, filosòfic, polític, social, i que solen aparèixer a la premsa o bé, en revistes més o menys especialitzades.
Cada especialista pot focalitzar la seva crítica en diferents aspectes, i destacar-ne més uns que uns altres, però aquella crítica no serà tancada, mostrarà la visió de qui l’ha escrit, de la manera més neutral possible. També val a dir, que podem no estar d’acord amb el que ha redactat el crític.
El mot crítica prové del grec κριτικός, kritikós, i que significa ‘el que discerneix’, atès que, deriva de κριτής, krités, és a dir, ‘crític’, persona que emet un raonament, una anàlisi, un judici de valor, interpretació o observació. D’aquí que podem trobar crítics d’art, crítics literaris, crítics musicals, crítics de televisió, crítics de cinema, de teatre, de gastronomia, de caire científic.
[Definició adaptada de Vikipèdia]
[Imatge extreta de: Comunicació 21]
EXERCICIS:
1. Defineix què és la crítica cultural amb les teves paraules.
2. Digues si són certes o falses les següents afirmacions.
A) Un crític es dedica a esmentar les coses negatives d’allò que tracta.
B) Només podem trobar crítics de caire cultural.
C) L’escrit que realitza un crític és de tipologia objectiva.
D) Podem trobar crítiques únicament a les revistes de tipus especialitzat.
E) En algunes revistes podem trobar crítics gastronòmics.
3. Cerca un exemple de crítica de qualsevol tipologia en un diari o revista en format paper, i justifica per què és una crítica i no una crònica o reportatge.
4. T’aportem un escrit. Determina si és o no una crítica. De quina tipologia és? Raona la teva resposta. On la podríem trobar? Esmenta noms de publicacions reals.
THE ROLLING STONES, HACKNEY DIAMONDS
Retorn de la llegendària banda britànica als estudis d’enregistrament amb el seu vint-i-quatrè album. Després de divuit llargs anys d’espera, han facturat un dels seus millors discos, ple de sonoritat moderna gràcies a la producció d’Andrew Watt. Les roqueres Angry, Bite my head off, amb la participació al baix de Paul McCartney, Whole wide world, Mess it up, Live by the sword, amb Elton John al piano. Val a dir, que en aquestes dues darreres peces hi ha Charlie Watts a la bateria, traspassat l’agost del 2021. Balades com Dreams kies, Depending on you, Tell me straight, aquesta amb veu del guitarrista Keith Richards, la coneguda Sweet sounds of heaven a duet amb Lady Gaga i als teclats Stevie Wonder; mig temps com Get close, i amb Elton John al piano altra vegada, Driving me too hard, o el blues marca de la casa Rolling Stone blues versió de Muddy Waters. En total dotze meravelles benvingudes dels Rolling Stones, que enlairaran el teu estat d’ànim. Per si no n’hi hagués prou, tenen preparades disset cançons més per a un altre disc.
5. Redacta una crítica de qualsevol tipologia i aporta-la aquí.
6. Fòrum: llegeixes crítiques en la premsa o en revistes especialitzades? Et semblen útils per a veure si posteriorment el lector/a que l’ha llegida pot estar influït i anar a veure l’espectable? O bé, et guies pel teu propi coneixement i no et deixes influir pels crítics?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada