dijous, 28 de desembre del 2023

Joan Oró, un científic lleidatà universal. Adreçat a tothom

 

De ben petit, el meu padrí matern sempre em deia que a Lleida d’home més savi només n’hi havia un, i aquest era un senyor que havia arribat fins als Estats Units per a treballar a la NASA de 1964 al 1994, Administració Nacional d’Aeronàutica i Espai. D’aquelles paraules sempre me n’he recordat, i aquest 2023 encara més, any de celebració del centenari del naixement d’aquest il·lustre científic lleidatà, sí, evidentment, parlem d’en Joan Oró. El seu pare era d’Alcanó i la seva mare de Torrebesses, a més, es van conèixer a Barcelona. La família tenia un forn de pa al carrer Anselm Clavé de Lleida, just al xamfrà amb el carrer Comtes d’Urgell i l’estació de trens, i li van posar de nom La Ràdio, en homenatge a l’avenç científic més destacat i descobert feia no gaires anys. Oró, nascut al barri de La Bordeta un 26 d’octubre del 1923 era l’únic noi dels cinc fills del matrimoni entre Joan Oró i Maria Florensa. Mentre la massa del pa reposava, ell sortia de la pastisseria i li encantava observar les estrelles i veure què passa més amunt. Ja una mica més gran, quan estudiava als Germans Maristes de Lleida, allí s’il·luminà en tenir un professor, Jordi Sirera que li va fer estimar la biologia.

Quan tenia dotze anys, la guerra civil va obligar a la família a refugiar-se a Alcanó per a salvaguardar la seva vida. En finalitzar la contesa, va continuar els estudis de Batxillerat a Lleida i decidí focalitzar-los en Químiques a Barcelona, per a iniciar-se en la seva passió, la química de la vida, atès que, la bioquímica no s’estudiava a l’Estat espanyol. A causa de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939), la seva graduació als estudis de Batxillerat es va retardar fins al 1941.

El 1944, amb 21 anys va instal·lar un laboratori a casa després de suspendre la matèria d’Analítica i així poder estudiar amb profunditat. D’aquesta manera, va cursar els estudis de Ciències Químiques a la Universitat de Barcelona i els va finalitzar el 1947. Al cap de poc temps, Oró retornà temporalment a la seva ciutat natal, Lleida, per a treballar com a químic, sense gaire sort. Temps que aprofità per a treballar durant tres anys al forn de pa familiar, i així estalviar diners per aconseguir el seu somni més endavant, ésser químic, i pensar en crear la seva pròpia família. El 1948 es casà amb Francesca Maria Forteza, i fruit d’aquest enllaç nasqueren quatre fills: Maria Elena, Joan, Jaume i David.

El 1951 és un any destacat en la seva vida. Oró assumí el risc d’anar als Estats Units, mitjançant l’Institut d’Estudis Nord-americans de Barcelona. Va llistar més de cinquanta universitats americanes i els va fer arribar cartes demanant informació. Quatre d’aquestes universitats li van respondre i oferir matrícula de manera gratuïta. Es decidí per l’Institut Rice de Houston, Texas.

El 2 d’agost del 1952 encetà el somni americà a la Universitat de Houston amb un escàs coneixement de l’anglès, emperò, això no li seria cap mena d’impediment. Al cap de poc encetà els seus estudis de postgrau en enginyeria química. Allí conegué Donald Rappoport, que era professor de bioquímica al Baylor College of Medicine. Aquest va requerir un estudiant de postgrau que l’ajudés en la seva investigació sobre el metabolisme. Un estudi que pretenia esbrinar característiques de les cèl·lules sanes i comprendre les que eren cancerígenes. Passats quatre anys, el 1956, es va doctorar en Bioquímica en aquest mateix centre. La seva tesi doctoral versava sobre el metabolisme de l’àcid fòrmic en els teixits animals. La va finalitzar un anys abans del límit establert per la universitat. Això va fer que s’endarrerís un any el seu nomenament de Doctor, atès que, de manera legal, no se li podia concedir abans, fet que podia comportar negativitat en relació a aquesta universitat. També, l’honestedat d’Oró, va fer que rebutgés un retribució important per la seva tasca, i quedar-se amb una quantitat segons ell, més justa. Oró va treballar com a professor ajudant entre 1956 i 1958, i professor associat del 1958 al 1963, any en què va esdevenir professor titular de la Universitat de Texas, on exercia cinc matèries, altrament, no acabava de dominar l’anglès. La nit de Nadal del 1959, Oró va realitzar una barreja química que posteriorment va deixar reposar durant la nit. L’endemà, en retornar al laboratori, va poder observar una gran taca negra, que sota la llum ultraviolada va poder confirmar que es tractava de l’Adenina. Aquest descobriment portava a sintetitzar la resta de components dels àcids nucleics. Així doncs, realitzà la seva primera gran aportació a la ciència, mostrant que l’adenina, un compost químic que les cèl·lules utilitzaven per elaborar elements bàsics de l’ADN i ARN, en grans quantitats podia ser sintetitzada a partir de la polimerització d’amoni amb cinc molècules de cianur d’hidrogen (HCN) en dissolució aquosa, la qual cosa tenia implicacions en el debat sobre l’origen de la vida a la Terra, descobriment que va fer després de múltiples experiments al seu laboratori en mesclar àcid cianhídric, una substància letal per a la respiració i que es pot trobar als astres i cometes. Donà amb aquesta conclusió gràcies a les col·lisions dels cometes amb la Terra que augmentaven la quantitat de compostos de carboni i aigua, i promovent les molècules que donarien peu a l’origen de la vida. Oró basà la seva hipòtesi en què els cometes transportaven aigua, metà i amoníac, justament, les mateixes substàncies que ell havia emprat per a sintetitzar l’adenina.

Aquest descobriment va comportar la teoria panspèrmia, que glossava que la vida podia tenir el seu origen a qualsevol lloc de l’Univers i que no era exclusiva de la Terra. D’aquí que Oró explanà que l’origen de la vida a la Terra hauria pogut no ésser al planeta blau, a més de suggerir que els cometes haurien portat l’aigua que hi ha al nostre entorn. Melvin Calvin, Premi Nobel de Química l’any 1961, va ésser un dels pioners en reconèixer el descobriment d’en Joan Oró, i el va convidar a unir-se al seu equip al Lawrence Radiation Laboratory de la Universitat de Califòrnia-Berkeley l’estiu del 1962. Oró decidí continuar a Houston.

L’origen de l’univers i la configuració de la vida al nostre planeta va ser la seva principal recerca. Segons Joan Oró, som “pols d’estrelles”, fruit de la col·lisió de cometes amb la Terra, que haurien augmentat la quantitat de compostos de carboni i d’aigua provocant així la síntesi de les molècules que amb el temps es transformarien en la vida.

Corria l’any 1961, quan Oró va declarar que les col·lisions cometàries amb la Terra podrien haver participat en augmentar els compostos de carboni al planeta. També va afirmar que els cometes havien portat aigua a la Terra.

No serà fins a l’any 1963, en què Oró va anar consagrant-se, i la NASA, mitjançant Freeman Quimby, que presidia el Departament de Ciències de la Vida, li oferí la possibilitat d’unir-se al departament de Ciències de la Vida, d’estudiar la matèria orgànica que el projecte Apol·lo recolliria a la Lluna.

Oró va esdevenir l’investigador principal d’aquell equip que analitzava la química de les mostres lunars que enviaven les missions. Experiment que posteriorment, repetiria a Mart, amb el mateix resultat. Oró i el seu equip d’investigació es van dedicar a la creació d’un espectròmetre de masses portàtil que podria analitzar molècules de baix pes molecular. Aquests instruments van incorporar-se als quatre vehicles de la missió Viking a Mart i van facilitar una primera anàlisi de l’atmosfera i de la superfície del planeta vermell. Com que la recerca de vida i de compostos orgànics a Mart va esdevenir negativa, la NASA va deturar els plans de noves missions tripulades al planeta vermell.

El 1973 va presidir la primera reunió de la Societat Internacional per a l’Estudi de l’Origen de la Vida (ISSOL), esdevingut a Barcelona, i que uns anys més tard en fou el president. Entre 1978 i 1984 el laboratori d’Oró va estudiar i analitzar els components de les membranes cel·lulars, determinant així com es podien haver format les membranes dels organismes vius.

El curs 1976-1977 la comunitat educativa d’un centre de l’entrada de Lleida, que existia de feia quatre anys, però que encara no tenia nom, va decidir batejar-lo com a Institut de Batxillerat Joan Oró, en reconeixement al científic saberut. Centre del qual jo mateix en vaig ésser alumne a principis dels anys noranta.

El 1980 Oró va retornar a Catalunya per col·laborar en els nous plans de desenvolupament energètic i l’estudi de fonts alternatives d’energia, i fins i tot, va ésser diputat del Parlament de CIU per Lleida, i diputat al Parlament de Catalunya durant el primer govern democràtic on assessorava en temes científics el president de la Generalitat (1980-1981), emperò, en veure que es dedicava poc pressupost a la ciència en aquell temps, i que no podia realitzar una recerca de qualitat, va deixar el seu escó i viatjà de nou als Estats Units per a continuar treballant. El 12 de febrer del 1990 va perdre la seva dona Francesca Maria i es va casar amb Antonieta Vilajoliu, vídua d’una amic seu.

Oró va prosseguir unit a la NASA fins a la seva jubilació l’any 1994 immers en el seu estudi de la vida a la Terra. Va formar part del Programa de Cosmioquímica Orgànica de la NASA fins aquell mateix any, focalitzant el seu estudi en la síntesi orgànica en els orígens de la Terra i analitzant mostres de meteorits, roques antigues i fòssils. Llavors, abandonà definitivament Houston per a tornar a definitivament a Catalunya. Oró no s’aturava. Així doncs, també va impulsar el Parc Astronòmic del Montsec, lloc com deia ell, on el cel es veu més clar. Era un dels seus somnis per a aquest nostre país tan petit, que cantava Lluís Llach, que tingués un centre d’astrofísica de primer ordre i que disposés d’un telescopi robotitzat, que a més, porta el seu nom. Com a fet curiós, va donar a aquest mateix parc la maqueta que la NASA va utilitzar el 1967 per estudiar la lluna.

També li quedà temps per a crear la Fundació Joan Oró el 1993, per tal de donar a conèixer el seu llegat, que convé dir que és un dels més extensos d’Europa segons l’Institut d’Història de la Ciència de la UAB. Les caixes i efectes personals del científic han restat resguardades en un magatzem a Gardeny fins a traslladar-se al Museu de l’Aigua cercant un espai definitiu. Fou també un dels impulsors del Centre Mediterrani d’Investigació i Desenvolupament de Blanes, i de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. El 23 de juny del 2003 i per Reial Decret rebé el Títol marquesat d’Oró concedit pel rei Joan Carles I, justament, uns mesos abans del seu traspàs i que finalment, heretà la seva filla Maria Elena, amb un escut dissenyat pel mateix Oró i que conté la serra del Montsec, les quatre estrelles de la NASA, el símbol de l’Adenina, un sol amb quatre estrelles, corona i una fórmula química. Fou incinerat a Montjuïc i les cendres traslladades al cementiri de Lleida.

És encomiable recordar que Joan Oró fou pregoner de la Festa Major de Lleida el 5 de maig del 1973, on va dirigir-se als lleidatans per a parlar dels seus orígens, de com els seus pares no van tenir clar d’anar a començar una nova vida a Amèrica, i per això va tenir la sort de néixer a Lleida, però també va deixar anar unes recomanacions per al futur:

“Lleida, continua explotant i desenvolupant les teues fonts d’energia hidroelèctrica, però no destrueixis la bellesa natural de les valls i les muntanyes del nord de la província perquè demà seran una font de riquesa. Continua regant amb l’aigua de les neus les planes i les valls del centre i del sud de la província, però no assequis del tot els rius, ni converteixis les ribes en llocs poc habitables, continua explotant la riquesa agropecuària del teu sol, però modernitza els mètodes i fes-ho de forma racional”.

Oró era un savi, un saberut de l’època i que fins i tot, va contrariar Isaac Newton, en dir que la gravetat no era una força sinó una deformació de l’espai provocada per la massa dels objectes. Per tant, la Terra no atreia la Lluna, sinó que produïa una deformació de l’espai al voltant del planeta.

Va rebre reconeixement arreu de la península ibèrica amb reconeixement en diverses ocasions al llarg de la seva dilatada trajectòria. Rebé diversos premis com la Medalla d’Or de la ciutat de Lleida (1976), la Medalla Narcís Monturiol al Mèrit Científic i Tecnològic (1982), la Creu de l’Orde Civil d’Alfons X (1983), la Gran Creu de l’Orde del Mèrit Aeronàutic (1983), la Medalla Oparin (1986), la Creu de Sant Jordi (1991), el premi Doctor Honoris Causa de la Universitat de Lleida (1999), la Medalla del President Macià (2000), la Medalla d’Or al Mèrit Científic de l’Ajuntament de Barcelona (2002), la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya, i el títol de marquès d’Oró, ambdues el 2004, i ja de manera pòstuma.

Va cooperar en la creació de l’Associació d’Amics de Gaspar de Portolà, que establia vincles acadèmics i culturals entre Califòrnia i Catalunya, mitjançant beques. També va fomentar la Fundació Catalana per a la Recerca.

Se’l va qualificar d’un home perseverant, inquiet, obert, curiós, obsessionat, senzill i proper, que mai tenia un no per a ningú i que tenia ganes d’ajudar, amb curiositat per saber cada dia més i més. Amb unes ganes immenses de viure i de descobrir. També sobresortia la seva generositat i les seves idees sinceres i rigoroses. Oró fou un dels primers en connectar les ciències de la vida amb l’exploració espacial. Ha estat el científic més prestigiós de Lleida i ho continua essent.

Segons la seva filla doctora, Maria Elena Oró, el seu pare “Sempre parlava de ciència, fins i tot al sopar. Treballava molt a  la universitat i quan venia a casa a sopar sempre parlàvem de química i de les estrelles. Era una manera d’aprendre. Era científic sempre, mai parava”. Joan Oró sempre portava unes maletes que pesaven molt, atès que, anaven plenes de llibres i de pedres per a investigar. Sabia captar l’atenció amb les paraules a qui l’escoltava. Joan Oró va morir a Barcelona el 2 de Setembre del 2004. Posteriorment, fou incinerat al Cementiri de Montjuïc, i les seves cendres es traslladaren al cementiri de Lleida.

L’exposició que commemora el centenari Oró, intitulada «Joan Oró. El científic de la vida», recull tot un seguit d’objectes del científic lleidatà, perquè com diuen els més propers, era una persona meticulosa, que guardava qualsevol cosa que li podia ser d’utilitat o de valor sentimental. Així doncs, en aquesta magnífica presentació hi podreu trobar llibretes on hi realitzava anotacions d’experiments que va fer per a la tesi doctoral a la Universitat de Houston; objectes de quan estava treballant a la NASA, com per exemple, fotografies de l’època o el globus de la Lluna i Mart. Tanmateix, potser el que crida més l’atenció és el despatx que va comprar a Lleida en finalitzar la carrera i que va acompanyar-los fins a Houston, i en temps de jubilar-se se’l va tornar a emportar cap a Catalunya.

Per un altre costat, hi ha dos fets anecdòtics que encara donen més importància a la seva existència, el primer data abans de la seva naixença: fou el cinquè fill d’entre cinc noies. Això vol dir que si els seus pares no haguessin anat a cercar el noi... ens haguéssim quedat sense Joan Oró. L’altre esdeveniment data abans d’haver fet nou anys. Ell sempre anava a jugar al riu, i vet aquí que un dia, estant pels contorns va caure en un petit pouet amb aigua, dissortadament, el seu amic el va poder rescatar. Són dos fets cabdals que tant si us agraden com no, haguessin canviat el rumb de la història i de ben segur que no estaríem parlant d’aquest gran científic.

Què ens queda d’aquest magnífic científic? Els estudis sobre l’origen de la vida; les seves aportacions: com ara el descobriment de la síntesi de l’adenina, un dels principals components de l’ADN i fonamental per als processos cel·lulars de generació d’energia; el seu assessorament a la NASA en l’anàlisi de mostres lunars de l’Apol·lo i el disseny de les missions Viking a Mart. Els 350 articles científics que va escriure i els 30 capítols en llibres i monografies de l’origen de la vida. Recentment, s’han editat un parell àlbums il·lustrat sobre la seva vida: Joan Oró. Una vida entre estels i Joan Oró i la recerca de la vida, per donar-lo a conèixer a les noves generacions. El seu mestratge perviurà, perquè Oró va ser un dels erudits dins del seu àmbit.

Josep Maria Corretger Olivart

Setembre-desembre del 2023

[Material consultat: “Segre”, 14 de març del 2023; “Vint-i-dos. Una mirada al futur per entendre el present”, n. 31, febrer del 2023; “Si haguéssim fet cas a Oró”, Anna Sáez, 5 de maig del 203; Fundació Joan Oró]

[Fotografies: Any Oró. Gencat, Fundació Joan Oró, Vikipèdia, Galeria científics catalans]


EXERCICIS:

1. Crea una representació digital glossant la figura d’en Joan Oró.

2. Destaca deu fonamentals de la seva vida.

3. Explora la teva vessant artística i crea un punt de llibre sobre Joan Oró.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;