dijous, 2 de setembre del 2021

Conte amb valors: "L' estratègia dels peixos". Adreçat a tothom


En una petita llacuna vivien tres peixos. Un dia veieren un pescador apropar-se a la riba amb la seva xarxa de pesca. Com que no tenien temps de fugir, planejaren saltar fora de l’aigua i fer-se els morts, per a què el pescador suspengués la seva jornada de pesca. Un d’ells passà a l’acció ràpidament, agafà impuls i saltà als peus del pescador, però se li oblidà estar-se quiet i aguantar la respiració. L’home, atònit per l’estranya actitud del peix, l’observà i, davant de la sospita que pogués estar malalt o quelcom semblant, el llençà de nou a l’aigua, on aquest s’amagà.

El segon peix imità el primer, i tot i que estigué immòbil, no aconseguí resistir la respiració. El pescador s’estranyà en veure un altre exemplar als seus peus, emperò aquesta vegada decidí agafar-lo i posar-lo en una bossa. Sortosament per a l’animal, no se’n recordà de tancar-la i el peix, realitzant un gran esforç, pogué escapar i tornar a l’aigua.

Finalment, el darrer peix féu el mateix que els seus companys i, a més, s’estigué quiet i sense respirar. Però el pescador, fart ja, el diposità a la bossa, la tancà bé i se n’anà cap a casa a preparar un saborós plat de peix.

Aquest relat ens ensenya que imitar els altres, tot i que fent-ho millor, no garanteix el mateix resultat. Aquest depèn de les circumstàncies i de la sort.


(Conte traduït de la revista «Pronto»)

(Traducció: Josep Maria Corretger)

(Il·lustració realitzada per: Cesc. Biblioteca de Catalunya)

 

EXERCICIS:

1. Realitza un resum d’aquest conte amb valors.

2. Escull quatre paraules assenyalades en color blau i explica el seu significat.

3. Esmenta la referència dels pronoms marcats en roig.

-El pescador s’estranyà en veure un altre exemplar als seus peus, emperò aquesta vegada decidí agafar-lo i posar-lo en una bossa.

4. Cerca cinc adjectius que apareguin al conte i digues a qui complementen.

5. Els animals són molt espavilats, t’has fixat en el conte? Comenta actuacions dels animals on es vegi la seva intel·ligència com a sistema de defensa.

6. Creació literària: crea un petit conte de caire moralista on els principals protagonistes siguin animals.

7. Explica que t’emportes de la lectura d’aquest conte per al teu dia a dia.

8. Regala’t un conte del blog cada dia i aprendràs vocabulari i milloraràs amb la llengua. Escull-ne un que t’agradi i comenta’l.

9. Per què aquest conte s’intitula “L’estratègia dels peixos”? Raona la teva resposta.

10. Imagina’t que ets l’autor/a d’aquest conte, canvia-li el títol per un altre que sigui adient.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;