dijous, 18 de febrer de 2021

Adeu a Joan Margarit, el poeta més llegit. Adreçat a tothomFa un dia ens va deixar Joan Margarit, un dels poetes més llegits de les nostres lletres. Sempre filosofava sobre l’escriptura de la poesia i l’art d’escriure en les entrevistes que concedia. Un home senzill i molt proper, seriós, però amb molt d’humor, així era en una xerrada que el vaig poder escoltar ara fa dos anys en motiu de la presentació del seu llibre de memòries. Tenia dues grans passions, la poesia i l’arquitectura. Una anècdota que explicava sovint, era que un exalumne va comprar un llibre seu intitulat “Càlcul d’estructures” (2005) i li va retraure que sorprenentment, era de poesia.

Enamorat d’Antonio Machado, i amic personal de Miquel Martí i Pol, és per consell d’aquest darrer que va començar a escriure en català. Margarit era un autor molt prolífic, autor d’una vasta obra poètica amb més de trenta poemaris i que va fer que la poesia fos una mica més popular del que era entre nosaltres i aconseguís introduir-se a més llars. D’entre els seus poemaris destaquen:

“Vell malentès” (1981), “Cants d’Hekatònim de Tifundis” (1982), “La dona del navegant” (1987), “Estació de França” (1999), “Casa de la Misericòrdia” (2007), “Es perd el señal” (2012).

Malauradament, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya no va interessar-se pel seu llegat literari, així que, el trobareu a Madrid, a La Caja de las Letras des del novembre del 2019.

El millor homenatge per a aquest gran poeta és que el pugueu gaudir recitant alguns dels seus poemes:

https://www.joanmargarit.com/category/seleccio-de-poemes-escrits-i-recitats/estacio-de-franca-ca/

https://www.joanmargarit.com/category/seleccio-de-poemes-escrits-i-recitats/es-perd-el-senyal-ca/

https://www.joanmargarit.com/category/seleccio-de-poemes-escrits-i-recitats/des-don-tornar-a-estimar-ca/

Fins a sempre Joan, emperò, continuaràs ben viu. Moltes gràcies per la teva obra!

(Crèdit fotogràfic: Adrià Costa)


EXERCICIS:

1. Realitza una petita presentació digital sobre el poeta Joan Margarit.

2. Fòrum: si has llegit algun dels seus magnífics poemaris i ho desitges, pots fer aquí la teva aportació.

Cap comentari:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;