dijous, 7 de novembre del 2019

La narrativa. La citació bibliogràfica. El punt de vista de la novel·la. Adreçat a l'ESO


Dins de la literatura de ficció i pel que fa a la narrativa, podem trobar diversitat de textos. Així doncs, la novel·la, la llegenda, la rondalla, el conte, la narració, el còmic, entre d’altres. D’aquests en sobresurt la novel·la, que és un tipus de narració extensa, i generalment en prosa, sobre els fets d’un o més personatges que poden ésser tan reals com fantàstics. Com si fos una obra teatral o la redacció d’un text escrit, en una novel·la s’hi planteja un conflicte inicial, aquest és desenvolupa i posteriorment es resol.


LA NARRATIVA
Tota obra narrativa s’analitza segons el punt de vista que adopta, l’espai on succeeix l’acció, el temps d’ambientació i els seus personatges.

.El punt de vista
Depèn de l’òptica que adopti el narrador, és a dir, la perspectiva en què s’explicarà la crònica dels fets. De vegades, segons el punt de vista adoptat per l’autor/a, la narració inclourà més o menys fragments descriptius, i que alhora, poden complementar l’espai, el temps i els personatges.

.L’espai
És el lloc on transcorre l’acció. Aquest espai pot ésser obert a l’aire lliure o un espai tancat, tan rural com urbà. D’altra banda, segons els aspectes que s’hi detallen, pot ésser un espai més o poc definit, segons la postura que decideixi adoptar l’escriptor/a, és a dir, si vol mantenir el misteri, per exemple, i donar poques pistes.

.El temps
Fa referència a la durada a nivell cronològic dels fets narrats. Pot transcorre durant un dia, una setmana, unes vacances, una vida...

.Els personatges
Ells són els protagonistes de la història. A través de l’explicació del narrador coneixem com són i actuen.


LA CITACIÓ BIBLIOGRÀFICA
Tot llibre motiu de consulta en un treball o estudi, ha d’aparèixer en el recull bibliogràfic. Però, com se cita un llibre?
COGNOM, Nom, Títol del llibre, col·lecció, número, editorial, lloc de publicació, any: pàgines referenciades.

De vegades, l’any apareix entre parèntesi entre el nom de l’autor/a i el títol del llibre:
COGNOM, Nom, (any d’edició). Títol del llibre, col·lecció, número, editorial, lloc de publicació: pàgines referenciades.

Dins del següent enllaç trobaràs una guia sintetitzada per aprendre a citar els documents de manera adequada:


EL PUNT DE VISTA DE LA NOVEL·LA
És el narrador qui adoptarà un punt de vista o bé un altre. La majoria de vegades, l’escriptor/a de la narració no es correspon amb la veu narrativa o narrador. La veu narrativa pot ésser un personatge que apareix dins de la història o algú que ens la relata des de fora, com si estigués veient els fets. D’aquí que es poden distingir dos grans punts de vista, segons si el narrador participa en la història que explica o bé, únicament l’observa.

.Punt de vista intern
El protagonista de l’acció és el narrador o un personatge secundari que testimonia els fets. Explica allò que veu i sap. Així com també n’aporta opinions i pensaments. D’aquí que s’anomeni narrador parcial. Empra la 1a persona del singular quan fa referència a ell/a mateix/a.

.Punt de vista extern
El narrador és desconegut, anònim. Explica la història des de fora, i no hi participa. Acostuma a explicar les coses en 3a persona del singular. Per això podem trobar dos tipus de narrador diferents:

1. El narrador omniscient
Ho sap tot sobre la vida dels personatges. També els seus pensaments i sentiments.

2. El narrador observador extern
Relata la història des de l’exterior, no hi participa. Explica allò que veu, ho glossa d’una manera objectiva i es manté al marge de la narració.



!Pots ampliar o reforçar continguts sobre les cites bibliogràfiques en el següent enllaç:

(Material adaptat de: DIVERSOS, Llengua catalana i literatura. 3r ESO, Editorial Teide, Barcelona, 2007)
(Imatge extreta de: UV)


EXERCICIS:
1. Justifica el perquè la novel·la és el gènere que té més prestigi.

2. Cerca un fragment d’una novel·la i esmenta el seu punt de vista, l’espai, el temps i els principals personatges que hi intervenen.

3. Agafa un llibre i realitza’n la seva citació bibliogràfica.

4. Explica la diferència entre el narrador intern i l’extern.

5. Busca un paràgraf o fragment d’una novel·la que tingui punt de vista intern.

6. Ídem de l’anterior amb el punt de vista extern.

7. Cita una pàgina web consultada en un treball com a nota del peu de pàgina. Si cal ajuda’t de l’enllaç d’Internet aportat a dalt.

8. Completa:
A l’hora de realitzar un treball escrit cal ________ les _______. S’han de __________ tots els _________ consultats a la pàgina _________ del treball. Els documents de ________ electrònica s’inclouen dins de la ___________.

9. Com s’evita un plagi en un treball escrit? Raona la teva resposta.

10. Crea una activitat per tal de treball les cites bibliogràfiques.

11. Realitza un esquema sintetitzant allò fonamental d’aquest subtema.

12. Autoavalua’t: reflexiona sobre quines dificultats t’han sorgit durant el treball d’aquest subtema. Com les has resolt? Amb què t’has de quedar d’aquesta fitxa i que et servirà per al dia de demà?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;