dimecres, 27 de juny del 2018

Tatú i la seva capa de festa. Conte d'arreu del món. Adreçat a tothom


TATÚ I LA SEVA CAPA DE FESTA

Basat en el conte tradicional de Bolívia

Cada Nadal els animals del bosc celebraven una festa al voltant d’un llac, sota la lluna plena. Com que la data s’apropava, Tatú, l’armadillo, començà a teixir-se una capa per a tan especial ocasió. Un matí se li apropà una guineu i li preguntà que feia. Tatú li respongué que es teixia una capa per a la festa i que el deixés en pau perquè no tenia temps per a parlar. La guineu li digué que mai finalitzaria la capa perquè la festa era la mateixa nit i encara havia de recórrer diversos quilòmetres per arribar al llac.

Tatú s’havia equivocat de data, així és que començà a teixir a gran velocitat. Amb les presses se saltà molts punts i la capa li quedà una mica fluixa, però se la posà i emprengué el camí. El punt de la capa començà a cedir fins que Tatú s’entrebancà i caigué en un toll de llot. Emperò continuà caminant sota el sol, que en poques hores féu que el fang s’assequés i convertís la capa en una espècie de segona pell d’un color especial i plena de bonics dissenys. Quan Tatú arribà a la festa, tots es quedaren enlluernats davant tan original abillament i el felicitaren per aquest. Des de llavors, els armadillos no es trauen les seves capes ni per dormir.




(Traduït per Josep Maria Corretger. Extret de Cuentos del mundo, n.130 de Sofía Sánchez, dins 20 Minutos)

(Imatge extreta de: La educación formal)


!!EXERCICIS:
1. Realitza un resum d’aquest conte d’arreu del món.
2. Per què l’armadillo no vol que la guineu la distregui de la seva empresa?
3. Què comenta la guineu a l’armadillo?
4. Amb quin inconvenient es troba Tatú?
5. Cerca el significat dels següents mots o expressions:
armadillo, amb les presses, entrebancà, llot.
6.Corregeix les formes següents incorrectes en català:
-tenia que/de: 
-es donà compte de:
-per què (explicació/resposta): 
-És mirava al mirall:

7. Aquest conte d’arreu del món prové de Bolívia. Cerca informació sobre aquest país: situació geogràfica, nombre d’habitants, bandera, moneda, tradicions culturals, receptes culinàries conegudes i esmenta algunes persones famoses. Realitza una petita presentació a classe.

8. Explica la frase següents i que està vinculada a la narració del conte:
-És possible que si confiem en la nostra personalitat i en el nostre instint, en lloc de guiar-nos per les modes, arribem abans a l’èxit.

9. Opinió: t’agrada seguir les modes en la manera de vestir? O bé, prefereixes comprar-te la roba que et sembla indiferentment si és més o menys moderna? Per què? Raona la teva resposta.

10. Expressa la teva opinió o sensacions que t’han vingut a la ment durant la lectura de «Tatú i la seva capa de festa». Què t’ha semblat aquest conte? T’ha captivat? Per què?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;