dijous, 1 de febrer de 2018

Les tasques de la lluna. Conte d'arreu del món. Adreçat a tothom


LES TAQUES DE LA LLUNA
Basat en el conte tradicional de la República Dominicana
Com succeí amb Ceramí, una bella indígena que vivia sola en un poblat, cada tarda el visitava un colibrí que li alegrava els dies rutinaris. Però una nit, Ceramí notà una presència estranya en la seva cabana i s’espantà molt: era una persona? Un fantasma? Al dia següent preguntà als seus veïns si havien notat quelcom rar aquella nit. Ningú havia sentit res fora del normal. Llavors la jove s’emplenà de por i preocupació, però no li quedà més remei que continuar amb la seva vida.
Passaren els dies i el colibrí continuava visitant a Ceramí, així com la misteriosa presència nocturna, que cada vegada tenia més atemorida a la jove. D’aquesta manera ideà un pla: barrejà sutge i pigments de fruita. Esperà amagada i quan aparegué la misteriosa presència… Ceramí la encarbonà amb l’ungüent.
Al proper matí, la jove cercà pel poblat a algú amb la cara encarbonada, emperò no trobà a ningú. Preocupada i trista, retornà a la seva cabana i quan estava endinsada en el son, uns crits la despertaren:
-“Mireu el que ha passat a la lluna!.
Ceramí s’acostà a la finestra i fità les enormes taques que tenia el misteriós astre. Llavors entengué, guardà el seu secret i mai més tornà a sentir temor.

(Traduït per Josep Maria Corretger. Extret de Cuentos del mundo, n.121 de Sofía Sánchez, dins 20 Minutos)
(Imatge extreta de: ccma.cat)

!!EXERCICIS:
  1. Realitza un resum d’aquest conte d’arreu del món.
  2. Busca tres frases fetes que tinguin la lluna com a protagonista i explica el significat de cadascuna. Si cal ajuda’t de la xarxa.
  3. Què és un colibrí? Descriu-lo.
  4. Explica el significat de: sutge, ungüent, encarbonà.
  5. Al lloc de Ceramí, tu haguessis guardat el seu secret? Per què?
  6. Com a tot bon conte d’arreu del món, aquest també amaga “un petit secret”, o aprenentatge per al nostre dia a dia. Quin és?
  7. Opinió: expressa el teu parer sobre aquest conte d’arreu del món.
  8. Cerca informació sobre la República Dominicana i presenta-la als teus companys.
  9. Explana una tradició cultural de la República Dominicana. Si cal ajuda’t de la xarxa.
  10. Crea un petit conte a l’estil d’aquest on la lluna en sigui la principal protagonista.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;