dimecres, 11 de març del 2015

La diversitat lingüística a Europa. Fronteres lingüístiques i fronteres polítiques. Adreçat a 4t d'ESO

Per parlar de diversitat lingüística hem d’introduir el concepte de comunitat lingüística. És un grup d’individus que estan vinculades per una mateixa organització social i que a la vegada tenen una llengua comuna, que els uneix com a nexe cohesionador.

Hem de tenir en compte el tema les fronteres lingüístiques. Sabem que s’originen a conseqüència de factors culturals: rius, boscos, muntanyes... i no tenen perquè coincidir amb les fronteres històriques, esdevingudes per motius polítics, administratius i similars, així com tampoc amb les fronteres lingüístiques. En un mateix Estat podem trobar que es parla més d’una llengua i a la vegada una mateixa llengua pot parlar-se en més d’un estat.

La diversitat lingüística aporta cultura en un territori, ara bé, quan trobem dues llengües que es parlen en una mateix espai territorial o Estat, això pot generar inconvenients si el govern no lluita per a què hi hagi igualtat. Tot això ha fet que ha Europa hi hagi llengües que estiguin a punt de desaparèixer. Es diu que tan sols un 40% es parlen i conviuen amb plena normalitat. Per tal que una llengua persisteixi cal que els organismes oficials (govern, acadèmies de la llengua, mitjans de comunicació...) es cuidin de la seva qualitat i l’ús social, aquestes dues característiques faran que la llengua continuï viva. Ja hem vist que la llengua estarà estretament vinculada al poder polític.



La llengua catalana a Europa

Una llengua esdevé oficial de la comunitat europea quan els respectius estats les respecten i consideren com a tals. Podem trobar països amb pocs milers de cantats, com el maltès, l’estonià, el letó, l’eslovac, en canvi, n’hi ha d’altres que tenen molts parlants arreu del món, com l’anglès, el francès, l’alemany i l’espanyol.

El català és parlat per nou milions de parlants arreu del món, en una àrea d’habitants de dotze milions d’europeus, i és oficial al Principal d’Andorra, Principat de Catalunya, al País Valencià, i a les Illes Balears i no és oficial a la Unió Europea. A nivell Europeu el 50% de les vint llengües oficials que existeixen tenen menys parlants que el català, així com també una tradició cultural inferior. El català és una llengua reconeguda, emperò no oficial a Europa. L’Estat espanyol i el francès no volen que tingui aquest reconeixement. Tot i això, el català és una de les llengües més emprades via Internet i actualment ocupa el lloc número 88 de les llengües més parlades a nivell mundial.

Per un altre costat, també hi ha un altre mur. Cada país té una política lingüística diferent, que pot estar a favor o no de les llengües minoritzades. Hi ha tres països que tenen un model plurioficial, són Bèlgica, Suïssa i Finlàndia. Totes les llengües parlades en aquests Estats són oficials i són reconegudes pel Parlament Europeu.


(Clica a sobre de la imatge per ampliar-la)


El català en xifres:
Territori
Població     
Sap parlar català
Entén el català
Andorra
78.549
78,9%
96,0 %
Catalunya
7.134.697
84,7%
97,4%
Illes Balears
1.001.062
74,6%
93,1%
Comunitat Valenciana
4.806.908
53,0%
75,9%
Franja de Ponent (Aragó)
45.357
88,8%
98,5%
Catalunya Nord (França)
422.297
37,1%
65,3%
Total
13.529.127
9.118.882
11.011.168



.Per veure les dades del català pots clicar l’enllaç:



.Per saber més dades sobre les llengües del món:




(Material adaptat de: DIVERSOS, (2011). Llengua catalana i literatura. 4t d'ESO,     
  Editorial Teide, Barcelona)

(Consulta de dades: directe.cat)

(Ampliació: Josep Maria Corretger)

(Imatge extreta de: llengua.gencat.cat)



!!EXERCICIS:

1.      Investiga quants parlants hi ha al món de llengua catalana. Quants l’entenen, quants el parlen i quants l’escriuen a nivell mundial.

2.      Ens quins Estats es parla la llengua catalana. També pots dibuixar el mapa i situar-los.

3.      Quantes llengües es parlen a l’Estat espanyol? Ubica-les dins del seu territori.

4.      Fòrum: penses que la llengua catalana hauria de tenir els mateixos drets que les altres llengües i finalment, ésser reconeguda a Europa? Per què?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;