divendres, 13 de juny del 2014

El text teatral. Adreçat a tot l'alumnat.


El text teatral és la narració dialogada que s’estableix entre els diversos personatges que apareixen en una obra de teatre i quan aquest text està escrit en un document en format paper, o bé en format digital, permet que l’obra pugui ésser representada.

.Quins elements podem trobar dins d’un text teatral?

1.      El diàleg

Cada intervenció que realitza un personatge va precedida pel seu nom i dos punts.


Ex:

Magdalena: Oi què vindràs?


És a partir de la veu dels personatges que el lector es fa una idea dels fets que succeeixen a l’obra de teatre.


2.      Les acotacions

Són les notes que trobem escrites entre parèntesi i amb lletra en cursiva. També informen sobre com s’esdevenen les accions en l’escena, els moviments que s’hi produeixen, les actituds, els sentiments i emocions viscudes pels protagonistes, les gestualitzacions. Si no fos per les acotacions una obra de teatre tindria poc sentit i podria arribar a malinterpretar-se algunes intervencions.

Ex:

Joan: Calla o et juro que...

(Diu tot empipat després de sentir-se ofès)


!Recorda:

El narrador sempre intervé sense forma dialogada i explicant allò que succeirà. La seva aparició facilita l’enteniment de l’obra.


Ex:

Aquell dia la Quimeta s’havia llevat amb el peu esquerra i cap a les deu del matí...

.Elements que trobem en una representació teatral


A més dels personatges, hem de tenir presents tres elements que formen part de tota representació teatral. Estem parlant de l’escenografia, de l’attrezzo i el vestuari.


1.      L’escenografia:

Són el conjunt d’elements que s’afegeixen al text teatral. Poden ésser llums, objectes, estris, aparells... serveixen per aconseguir un bon ambient dins de l’obra teatral.


2.      L’attrezzo:

Són els objectes dels quals no podem prescindir per tal de portar l’obra teatral a escena. Són per exemple, les cadires, taules, quadres... i alguns d’ells serveixen per caracteritzar encara més els personatges damunt de l’escenari: cigarret, ulleres, llibres...


3.      El vestuari:

Són les peces amb les quals es vesteixen els personatges durant la representació, com per exemple, pantalons, camises, mocadors, abrics...


(Material adaptat de: DIVERSOS, (2011). Llengua catalana i literatura. ESO, editorial Teide, Barcelona)

(Imatge extreta de: nostrat.wordpress.com)





!!EXERCICIS:

1.      Entra al següent enllaç que et portarà a l’obra de teatre Sopa de pedra. Llegeix l’obra d’onze pàgines i anota els elements que formen part de l’escenografia, de l’atrezzo i del vestuari.



2.      Destria quins d’aquests elements formen part de l’escenografia, attrezzo i vestuari.


Jaqueta, taula, cortina, bolígraf, bigoti, llum, barret, cartes, taula, escenari.


3.      Cerca al diccionari la paraula ‘attrezzo’ i anota aquí el seu significat. Cal que esmentis el diccionari que has consultat.


4.      Redacta un petit text teatral, màxim d’una pàgina en el qual aparegui un narrador, uns personatges i les acotacions.


5.      Si algú s’ha animat a realitzar l’exercici 3, ara pots escriure una pàgina més, és a dir, una escena continuant aquesta obra teatral.


6.      Escriu el nom de dues companyies teatrals catalanes que al llarg del temps hagin fet història dins el panorama teatral i anota el seu any de fundació.


7.      Fòrum: t’apassiona el teatre? Per què? Quina tipologia d’obres t’agrada anar a veure? T’atreviries a participar com a protagonista en alguna obra teatral? Raona les teves respostes.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;