dilluns, 17 de desembre del 2012

Avancem amb el català. Adreçat a tothom.

Si aquests dies passeu per Barcelona, al Palau Robert, gairebé al xamfrà entre el passeig de Gràcia i la diagonal, us recomano l'exposició "Avancem amb el català" que rememora totes les campanyes lingüístiques per tal d'esperonar la nostra llengua. Ara fa tot just trenta anys que la Norma es presentava dient "Hola, sóc la Norma", llavors ens deia "El català, és cosa de tots", llavors, el professorat lliurava una enganxina a tot l'alumnat que la posàvem a la llibreta o al llibre, per prendre'n encara més consciència. Tot plegat era per tal que el català s'hagués normalitzant i recuperés el camí perdut durant la dictadura.
Després també han vingut "El català sobre rodes", penseu que encara avui dia l'examen del carnet de conduir és en castellà a Catalunya, penós, més tard, "Tu ets el mestre", "Encomana el català", "Depèn de vostè", "En català, tu hi guanyes" en són d'altres o la "Queta" fent de les seves. Però actualment la Norma ha retornat un pèl més empipada: "No ens toqueu el català", i té tota la raó.
.Dues guies editades per la Plataforma per la llengua molt recomanables per a tothom:
.Vídeo de la Plataforma per la llengua, dura 3'22'':
http://www.youtube.com/watch?v=4JGWw-g4Z34&feature=related




.També podeu gravar un vídeo sobre els vostres motius d'ús del català:


.Opuscle de l'exposició:
(Imatges extretes de: Ara.cat i gencat.cat)
!!EXERCICIS:
1. Visita l'exposició i realitza un petit reportatge sobre el que has vist i què t'ha semblat.
2. Fòrum: Et semblen útils les campanyes per esperonar l'ús d'una llengua tant a nivell oral com escrit o bé penses que no i que caldria guardar els diners per a d'altres partides pressupostàries? Creus que parlar una llengua depèn de cadascú i dels prejudicis que hom pugui tenir? Raona la teva resposta.
3. Redacta un text de cent paraules on parlis sobre la llengua catalana. Si és una llengua que respectes, si la creus útil tot i estar situada a la posició n.88 de les llengües més parlades amb 11 milions de persones.
Et dono idees: veus que el català està en perill d'extinció? Creus que el futur està a les nostres mans? Has canviat alguna vegada de llengua i t'has passat al castellà per educació quan l'altra persona ja t'entenia en català? Veus des de Madrid molts prejudicis contra la nostra llengua? Pots parlar del que vulguis.
Recorda't de posar un títol, una estructura, a sota el nom i cognoms, així com d'emprar sinònims i alguns connectors.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;