dijous, 16 de juny del 2022

"El futur del català", adreçat a tot l'alumnat

 "El futur del català” (2022) és un documental que dona una ràpida llambregada a alguns dels aspectes en els quals cal fer incidència per tal d’assegurar la pervivència de la llengua catalana. D’entre els quals, n’hi ha de socials, depèn de l’interès de les persones, emperò, sobretot, polítics, ells tenen la primera paraula, posen les normes que s’han de complir i no pots defugir de la realitat, també, n’hi ha de culturals, vinculats al cinema, per exemple, per què no es pot escollir sempre veure un film en català??

(Imatge extreta de: elsoller.cat)

 

EXERCICIS:

1. Mira el present documental sobre el futur de la llengua i aporta els factors d’aplicació que fallen a Catalunya.

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/sense-ficcio/el-futur-del-catala/video/6163808/

2. Esmenta de quina tipologia són els següents situacions:

A) Al carrer d’una ciutat, s’acosta un individu i et pregunta quina hora és en castellà i tu penses que no entén el català i contestes per educació en castellà. Finalment, t’adones que l’altre també era català.

B) Viatges en tren i el revisor s’adreça a tu dient: “El billete por favor”.

C) Vas al cinema i desitges veure una pel·lícula en català, emperò, totes són en castellà, o únicament la més comercial la pots visionar en català.

D) Compres un cotxe nou i les instruccions estan en totes les llengües: francès, anglès, xinès, àrab, castellà... menys en català.

E) Tens un judici a Catalunya i el jutge es dirigeix a tu en castellà.

F) Treballes en un centre docent i tens una companya que no sap el català i realitza les classes de ciències naturals en castellà.

G) A l’església del teu poble i assisteixen molts estrangers i el mossèn decideix realitzar la missa en castellà perquè l’entenguin.

H) Una persona porta treballant més de quinze anys a Catalunya i parla en castellà.

3. Llegeix les afirmacions de l’activitat 2 i comenta què falla i per què. Què caldria fer per a revertir aquesta situació?

4. Escull un àmbit on l’ús del català estigui malament i analitza’l: jutjats, cinema, escolar, instruccions d’aparells, rètols informatius... l’Administració i les empreses haurien de tenir més sensibilitat? Per què?

5. Realitza una campanya publicitària per a motivar l’ús de la llengua catalana. Adjunta aquí l’enllaç per a veure el vídeo.

6. Analitza el teu barri, vila o població i digues com està de salut el català.

7. Fòrum 1: penses que la principal culpa del retrocés de la llengua catalana és dels polítics que fa lleis que no fan aplicar, o que són els parlants els que hi haurien de fer més? Per què?

8. Fòrum 2: creus que la “Constitució espanyola” protegeix la llengua catalana? Hi haurien de fer més? Què en penses de l’obligació de fer realitzar un 25% de les classes en castellà a Catalunya?

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;