divendres, 9 de juliol del 2021

Noves modificacions en l'Ortografia catalana de l'IEC. Adreçat a tothom

El proppassat 8 de juliol L’Institut d’Estudis Catalans va introduir unes modificacions en la seva “Ortografia catalana”, editada el maig del 2017 en format paper. Aquestes modificacions fan referència als apartats 2.1 intitulat “L’alfabet” i al 4.3.1 “Els mots derivats per prefixació”.

Pel que fa al primer apartat, s’afegeix un aspecte fonètic, és a dir, en aquest cas, la denominació de les lletres en valencià, per tant, dins de la Comunitat Valenciana es podran escriure amb –e, tal i com es pronuncien. El mateix ens passa a la zona de Lleida, les pronunciem amb –e, emperò les haurem d’escriure amb –a: efa, ela, ema, ena, erra, i essa. Ho veiem:

Al segon aspecte, aquí sí que hi ha canvis, bé, en diuen reformulació, s’han tret els guionets en “Els mots derivats per prefixació”. Ho mirem amb detall:

En l’apartat A els mots derivats de prefixos com ara:

ex Iugoslàvia, sub 21, ex hippy, trans Himalàia… s’escriuran sense guionet des d’avui mateix.

En l’apartat B la grafia patirà una modificació si va davant d’un sintagma lexicalitzat, que vol dir, equivalent a una unitat lèxica. Per tant, els mots següents s’escriuran sense guionet:

ex conseller en cap, anti pena de mort, ex directora general, vice primera ministra, pro dret de vaga, pseudo ciència-ficció…

Pel que fa a l’apartat C, la grafia de formes homònimes susceptibles d’induir a confusió o formes gràfiques detonants que poden portar confusió, també s’escriuran sense guionet. Per tant, atenció a l’escriptura de mots com: co rector, ex portador, ex pres, pre ocupació (territori abans de ser ocupat), ex exiliat. Ara els hem d’escriure separats.


Aquí a sota pots llegir les normes amb detall.

1. Modificació de l’apartat 2.1, «L’alfabet», de l’OIEC. S’hi introdueix, en lletra menuda, l’acord següent:

«En la tradició ortogràfica valenciana, les lletres efa, ela, ema, ena, erra essa, també reben les denominacions efe, ele, emeene, erre i esse


2. Reformulació de l'apartat 4.3.1, "Els mots derivats per prefixació", de l’OIEC. Aquesta reformulació implica alguns canvis en la normativa:

a) El primer canvi afecta la grafia del prefix quan precedeix elements amb particularitats gràfiques (majúscula, xifra, cometes o mots en cursiva). A diferència de la versió de l’OIEC del 2016, segons la qual aquests derivats s’escrivien amb guionet, ara s’escriuen amb el prefix separat del mot que precedeix. Per exemple: anti OTAN, ex Iugoslàvia, pel·lícula súper 8,l’Europa post Maastricht.

b) El segon canvi afecta la grafia del prefix quan precedeix un sintagma lexicalitzat, una locució o un mot amb guionet. A diferència de la versió de l’OIEC del 2016, segons la qual aquests derivats s’escrivien amb guionet, ara s’escriuen amb el prefix separat del mot que precedeix. Per exemple: ex alt càrrecvice primera ministramanifestació pro dret de vaga, actitud anti nord-americana. Ara bé, si el prefix forma amb el primer component del sintagma una  unitat lèxica preexistent, s’escriu aglutinat amb aquest primer component. Per exemple: sotsinspector d’impostos, subdirectora general, vicesecretari primer, exministre de l’Interior.

c) El tercer canvi afecta la grafia de formes homònimes susceptibles d’induir a confusió o formes gràfiques detonants. A diferència de la versió de l’OIEC del 2016, segons la qual es podia usar discrecionalment el guionet en aquests contextos, ara es pot optar per la grafia separada sempre que l’aglutinada impliqui problemes d’homonímia o grafies detonants. Per exemple: preocupació (volent significar ‘ocupació anterior’; per a distingir-lo de preocupació), co rectorex exiliat.


OPINIONS:

.Aquesta fitxa és únicament informativa d’aquestes petites modificacions, per tal de tenir-les ben presents i que no us facin ballar el cap. Esperem que aquests estudiosos de la llengua no en facin més de les seves, perquè als de sota, estudiants, periodistes, docents i altres, ens estan tornant bojos!!! Si ho desitgeu, podeu dir la vostra sobre aquests canvis. No ho podien haver pensat molt abans? Molts potser per desconeixença seguiran posant els guions. Provocaran una confusió entre els que diàriament s’enfronten a un full o document en blanc. Com ho veus? Per què?

Ah, sí, el passat 30 de juny va finalitzar la tolerància de 4 anys d’escriure accent als mots que s’han eliminat de la llista de l’accent diacrític, ara si els accentues seran considerats un error ortogràfic. Recorda que únicament se n’accentuen 15. Te’ls recordem!!



(Crèdits de les imatges: Àlbum Àsterix i Obèlix, CNL)

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;