dilluns, 8 de març del 2021

El text teatral. Adreçat a l'ESO

 És una tipologia de text fonamentat en el diàleg. Aquest es crea mitjançant les intervencions que s’atribueixen als personatges. El text s’organitza en actes i escenes. D’aquí que en una obra teatral no hi hagi cap narrador que glossi la història. Serà a partir de les intervencions dels personatges que es planteja el conflicte de l’obra. L’autor del text, a través de les acotacions, detalla aspectes relacionats amb la interpretació escènica, per tant, ens explica si un personatge vesteix d’una determinada manera, si riu o plora, si s’enfada, i similars.


Les peces teatrals estan formades pels elements següents:

1. Els actes:

Són les diferents parts en què s’organitza un obra, serien els capítols de les novel·les. Responen a la unitat d’acció i de temps de l’obra. En canvi, a les escenes, trobem les entrades i les sortides dels personatges de l’acció.

2. El text:

On apareix el que diuen els personatges en lletra versaleta. El seu nom apareix seguit de dos punts i de les seves intervencions.

3. Les acotacions:

Explicacions que apareixen al text entre parèntesi i amb una lletra diferent, generalment en cursiva, de la lletra del text teatral. Són els comentaris referents a l’ambientació escènica, el to de veu amb què s’ha de dir el text, les entrades i les sortides dels personatges, el moviment a escena, els efectes sonors, els decorats, entre d’altres, i que l’autor/a de la dramatització incorpora en el text amb la finalitat de representar-lo com cal. Veiem un exemple d’acotació:

(Enmig de l’escena hi ha una guitarra trencada. Al fons, un escenari mal il·luminat i s’escolta el brogit de la gent que espera que apareguin els músics).

.El diàleg i el monòleg

El text teatral, com que no disposa de narrador, fa que el diàleg adopti el paper principal per tal de conèixer el desenvolupament de l’obra. Dins del diàleg hi podem trobar l’alternança d’intervencions dels personatges, com si fos una conversa amb preguntes i respostes, les reaccions, i els comentaris que genera cada intervenció d’un personatge que apareix a escena.

També hi podem trobar el monòleg, és a dir, la intervenció d’un sol personatge davant del públic. Alhora, és un altre recurs teatral que empra l’autor per a donar a conèixer els pensaments i la caracterització dels diferents personatges.

.Els personatges

L’autor/a d’un text teatral, a més de crear els personatges, n’idea els seus comportaments gestuals i verbals. Llavors, seran els actors i les actrius els qui donaran vida als següents personatges en un escenari, assumint-ne el paper que ha caracteritzat el seu autor/a. Els personatges segons el protagonisme que tenen dins de l’obra poden ser principals o secundaris, en funció de si les seves intervencions són més o menys destacades. També hi podem trobar els figurants, que són personatges que no tenen cap intervenció parlada dins de l’obra, emperò, en formen part.

.L’estructura

Dins d’un text teatral, tal i com succeïa en els textos narratius, hi podem trobar com a estructura interna les tres parts principals: la introducció, el nus i el desenllaç. Dins de la introducció s’hi planteja el conflicte; en el nus es desenvolupa l’acció fins a aconseguir el moment de l’esclat de la tensió, i en el desenllaç se soluciona el conflicte.


N.B. Revisa continguts en el present enllaç:

https://prezi.com/0vp4nwafbxdz/el-genere-teatral/


(Material adaptat de: DIVERSOS, Llengua catalana i literatura. 3r ESO, Editorial Teide, Barcelona, 2007) 

(Imatge extreta de: Freepik)


EXERCICIS:

1. Explica la diferència que hi ha entre un acte i una escena.

2. Què és una acotació? Escriu-ne un exemple.

3. En un monòleg teatral qui intervé i quina és la finalitat d’aquesta acció?

4. Cerca un petit fragment teatral en format paper o bé digital i argumenta per què és un text d’aquesta tipologia d’acord amb el que has après a la present fitxa.

5. Inventa una petita escena teatral on intervenguin dos o més personatges.

6. Digues si són certes o falses les següents afirmacions:

a) Les acotacions fan referència a l’escenografia de l’obra.

b) Els figurants són personatges que intervenen a l’obra.

c) El text teatral està escrit en forma dialogada.

d) Una obra teatral planteja les tres parts bàsiques: plantejament, desenvolupament i tornada a l’inici.

7. Corregeix les afirmacions falses de l’activitat 6 i escriu-les de nou correctament.

8. Fòrum: t’agrada llegir obres teatrals? Per què? O bé prefereixes més anar al teatre? Raona les teves respostes.

9. Prepara una petita escena teatral d’una obra que t’atregui i representa-la a l’aula.

10. Autoavalua’t: reflexiona sobre com t’han anat les activitats sobre el text teatral. Què t’ha costat més i per què?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;