divendres, 5 de juny del 2015

Literatura catalana d'entreguerres. Adreçat a 4t d'ESO


És la literatura que s’escrivia a cavall de les guerres. Es desenvolupa entre els anys  1918 al 1939. Aquí ens apareixen dues figures representatives d’aquest període en la literatura catalana: Josep Maria de Sagarra i de Castellarnau, i Josep Pla i Casadevall. Avui dia tot uns clàssics i de plena vigència tot i haver traspassat ja fa molts anys.


JOSEP MARIA DE SAGARRA I DE CASTELLARNAU

Va néixer el 5 de març de 1894 a Barcelona. Formava part d’una família aristocràtica. Sagarra va estudiar Dret i alhora visitava els cenacles literaris de la ciutat de Barcelona. Gràcies a la inestimable ajuda de Josep Carner, Sagarra va aconseguir veure editats els seus primers poemes en revistes literàries de l’època. Moment en què també va conèixer a un dels autors que més admirava, Joan Maragall.

Quan va finalitzar la carrera, Sagarra va decidir traslladar-se a Madrid per estudiar durant dos anys a l’Institut Diplomàtic Consolar. Poc temps després va defugir la carrera de diplomàcia per dedicar-se plenament a l’escriptura.

Durant la guerra, Josep Maria de Sagarra va fugir cap a París, es casà i finalment es traslladà a les illes del Pacífic. El 1940 decideix retornar del seu exili voluntari. Sagarra va provar de tornar a estar de moda i connectar amb els nous ambients literaris, això sí, sempre dins de la clandestinitat perquè el país es trobava en mans del poder dictatorial.

Finalment, Josep Maria de Sagarra morí l’any 1961.





OBRA

La seva obra és abundosa i alhora ben variada. Això prova la seva facilitat per escriure qualsevol gènere, així com també un gran domini de la llengua. Tant era el gènere que se li encaparrava d’escriure: periodisme, traduccions, poesia, prosa narrativa o teatre, gènere que li va permetre tenir una gran popularitat. Josep Maria de Sagarra se sentí més proper als corrents vitalistes del Modernisme que al moviment noucentista, generació a la qual per edat se l’encabia.

Dins de la seva trajectòria com a poeta trobem reculls de lírica i de cançons populars: Cançons d’abril i de novembre (1918) i Cançons de rem i de vela (1923). També va cultivar l’escriptura poètica en obres com: Cançons de taverna i d’oblit (1922), amb un to més satíric, que contrasta amb el to èpic dels poemes narratius llargs com: El mal caçador (1916), El comte Arnau (1928), El poema de Nadal (1930) i El poema de Montserrat (1950).

Però on realment va destacar i vàrem conèixer a en Josep Maria de Sagarra fou en la seva vessant teatral. L’autor barceloní va estrenar un total de trenta-set obres, moltes d’elles en vers, i d’entre les quals sobresurten: L’hostal de la Glòria (1931), El cafè de la Marina (1933) o La Rambla de les floristes (1935). D’altres obres teatrals que no tingueren tan de ressò com les anteriors foren: La fortuna de Sílvia (1947) i Galatea (1948). Gràcies a l’escriptura i representació de l’obra La ferida lluminosa (1954), Josep Maria de Sagarra es retrobà de nou amb el seu públic.

D’altra banda, en Josep Maria de Sagarra també va sobresortir com a periodista en obres com Cafè, copa i puro (1929); com a traductor d’obres d’autors clàssics com Shakespeare o Dante, entre d’altres i com a novel·lista: Paulina Buxareu (1919), All i salobre (1929) i Vida privada (1932). Encara li va quedar temps per publicar un volum de memòries en vida: Memòries (1954).






JOSEP PLA I CASADEVALL

En Josep Pla va néixer a Palafrugell el 1897 dins d’una família de propietaris rurals. Casualment, com en Josep Maria de Sagarra mateix, en Josep Pla també estudià la carrera de Dret a Barcelona, de totes maneres, Pla no exercí mai perquè dedicà els seus esforços plenament a la carrera de periodisme.  Ben aviat va col·laborar en diverses revistes i va viatjar moltes vegades per Europa. Va treballar pel diari La Publicitat i La Veu de Catalunya, on cobria la informació política europea fins ben entrada la dècada dels anys trenta.

Passada la guerra, Josep Pla va decidir instal·lar-se al mas de la seva família a Llofriu. Allí va escriure obres en castellà per motius polítics fins a l’any 1948, atès que Catalunya estava sotmesa a un poder dictatorial. Cap a les acaballes de la dècada dels anys quaranta va començar a col·laborar amb la revista Destino fins a l’any 1975.

Pla va morir el 23 d’abril de 1981 al mas de Llofriu.



OBRA

Pla fou un autor que també no podem incloure dins de la influència noucentista perquè se’n mantingué al marge. Josep Pla va escriure una vasta obra, la podem trobar recollida en quaranta-quatre volums que reflecteixen les vivències que visqué. A llarg de les pàgines escrites amb què Pla ens delectà podem trobar tal com era la gent, el paisatge, la cuina, els fets històrics, tot de la terra que tant estimava, Catalunya.

L’escriptor empordanès va treballar diversos gèneres al llarg de la seva obra: l’assaig, el reportatge, la biografia, el dietari, les memòries, el relat de viatges, la narració. És a partir de l’any 1966 que comencen a aparèixer els quaranta-quatre volums que conformaran el que serà la seva Obra Completa. D’entre la multitud d’obres que va escriure i dins dels respectius gèneres destaquem les següents:

.Assaig: Els pagesos (1952), Les hores (1953)...

.Reportatge polític: Cròniques parlamentàries (1929-1932 i 1934-1936)...

.Biografies i retrats literaris: Vida de Manolo (1928), Santiago Rusiñol i el seu temps (1955), Francesc Cambó (1928-1930)...

.Dietaris: El quadern gris (1966), Notes disperses (1969), Notes per a Sílvia (1974), Notes del capvesprol (1979).

.Relats de viatges: Viatge a Catalunya (1924), Cartes de lluny (1928), Cartes meridionals (1929), Cartes d’Itàlia  (1955), Israel (1957).

.Narracions: Coses vistes (1925), Llanterna màgica  (1926), El carrer estret (1951), Nocturn de primavera (1953), La vida amarga (1967), L’herència (1972)...





(Material adaptat de: DIVERSOS, (2011). Llengua catalana i literatura. 4t d'ESO,    
  Editorial Teide, Barcelona)

(Imatges extretes de: enciclopèdia.cat, lacampanaeditorial.com, núvol.com i planetadelibros.com)



!!EXERCICIS:

1.      Anota cinc fets importants de la vida i obra de Josep Maria de Sagarra.

2.      Destaca cinc aspectes de la vida i obra de Josep Pla que convé recordar.

3.      En quin gènere sobresortí més Josep Maria de Sagarra i per què? I Josep Pla? Raona les teves respostes.

4.      Cerca una obra de Josep Maria de Sagarra i explica el seu argument. Quina és la trama principal de l’obra El cafè de la Marina?

5.      Escull un dels presents fragments de El quadern gris i comenta’l.

6.      T’atreveixes a desxifrar l’escriptura manuscrita d’en Josep Pla? Clica a sobre de la imatge per ampliar-la.



7.      Realitza una caricatura de Josep Maria de Sagarra o de Josep Pla destacant alguns dels seus aspectes físics com de la vida d’escriptor.

8.      Crea un punt de llibre a partir de la figura de Josep Maria de Sagarra o de la de Josep Pla.


9.      Fòrum: si en una llibreria et toqués un premi i haguessis d’escollir entre un llibre de Josep Maria de Sagarra o de Josep Pla, quin et quedaries i per què? Amb quin penses que t’ho passaries millor llegint? Raona les teves respostes.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;