dijous, 16 de febrer del 2023

Què és el Sant Greal? Adreçat a 2n cicle d'ESO i Batxillerat

 

Des dels cavallers de les llegendes medievals fins a les pel·lícules d’Indiana Jones, el Sant Greal ha estat la reliquia cristiana més cobejada.

Diu la llegenda que el Sant Greal és la copa amb la qual Jesucrist va beure a l’Últim Sopar. També es diu que era el mateix calze amb què brollava de les ferides del Messies el dia de la crucifixió. Atesa la gran importància de l’eucaristia i la crucifixió de Jesús, la recerca del Greal ha esdevingut la missió més sagrada del cristianisme. S’atribueix al Greal la capacitat de concedir poders sobrenaturals, fins i tot la immortalitat, a qui l’acabi posseint.

L’expansió del cristianisme entre els pobles celtes de la Bretanya va afavorir el naixement del mite del Sant Greal, ja que trobava connexions amb calderes i altres recipients sagrats de la mitologia celta. La llegenda de la copa sagrada es va transmetre de generació en generació per via oral fins al punt que es va convertir en un tema comú en la literatura sobre el rei Artur. El poeta francès Chrétien de Troyes és reconegut per haver introduït el Greal com un objecte diví en la seva novel·la Perceval o li contes del Graal de principis del segle XII.

En general, s’accepta que la llegenda del Sant Greal és fruit de la ficció. No obstant això, hi ha qui considera que el Greal és quelcom més que un producte de la literatura medieval. Es creu que el mateix Josep d’Arimatea el va portar a França i més tard a Anglaterra, on hauria estat amagat durant uns quants segles fins que els càtars se’l van endur a Occitània, concretament al castell de Montsegur. Però quan els càtars van ser perseguits i combatuts per heretgia a partir de 1209, van amagar l’objecte sagrat en algun indret del Pirineu. Des de llavors, la recerca del Sant Greal continua viva. Algunes fonts el situen a la catedral de València, d’altres, a Montserrat, on l’any 1940 es va desplaçar el jerarca nazi Heinrich Himmler perquè, segons ell, “A Alemanya tothom sap que el Greal es troba a Montserrat!”.

El Sant Greal ha servit d’argument per a l’òpera Parsifal (1882) de Richard Wagner, i en el cinmea, per a una de les aventures d’Indiana Jones: Indiana Jones i l’última croada (1989). Aquesta pel·lícula recull la llegenda de la cerca del sant Greal per part del Tercer Reich durant la Segona Guerra Mundial amb la intenció d’obtenir el poder absolut sobre el món. Però Indiana ha de recuperar-lo abans que ningú per poder guarir el seu pare de les ferides mortals que li havien infligit els nazis. Després d’enfrontar-se a tota mena d’obstacles i perills, aconsegueix accedir a la cambra del Temple Secret on hi ha el calze sagrat, beure’n i curar el seu pare. Però no se l’emporta: està convençut que cap humà no és digne de posseir-lo, i el deixa ocult dins el Temple, d’on creu que no hauria de sortir mai.


[Adaptació de diferents articles de la revista Sàpiens]

(Imatge extreta de: El Periòdic)

 

EXERCICIS:

1. Què és el Sant Greal?

2. Per què el busquen?

3. Què hi ha de veritat i què de llegenda?

4. Com es va transmetre la seva història?

5. Quin autor el va introduir a mode d’objecte diví?

6. Indica quin és el trajecte que es creu que ha realitzat el Sant Greal fins a arribar a Montserrat.

7. La influència del Sant Greal la trobem en d’altres àmbits fora del literari. Quins són? Esmenta obres i autors.

8. Crea una narració on aparegui el Sant Greal.

9. Realitza una descripció sobre el Sant Greal. Com te l’imagines?

10. Fòrum: què en penses del Sant Greal, realment va existir? És una invenció? Una ficció literària? Una llegenda?

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;