dijous, 2 de febrer del 2023

Llegim "Atrapats", de Xavier Gual (5). Club de lectura. Adreçat a tothom

El grup de joves s’apropa a la carbonera i… veurem què passa.

 

9

LA CARBONERA

-Baixeu amb nosaltres o què?

En Riki va negar amb el cap i va posar d’excusa que no volia deixar sola la Sara, que preferia esperar les noies i en Hao.

-Doncs ara vindrem.- En Dani es va arrapar a l’esquena d’en Sergi i va baixar les escales molt a poc a poc per no trepitjar-se la túnica-. La verita tés que és un lloc ideal per filmar-ne una de terror. No m’estranya que circuli la llegenda de la Santacruz des de fa tants anys.

Les parets de les escales tenien taques d’humitat i el guix queia a trossos. En algunes zones les totxanes quedaven al descobert i les aranyes hi havien fet molta feina. Quan van arribar a baix es van trobar un petit passadís que duia a dues habitacions, una a cada costat. La de la dreta tenia una porta mal tancada i la de l’esquerra era oberta de bat a bat, totes dues a les fosques. En Sergi, sense dir res, va enfocar amb el mòbil la cambra de l’esquerra, i va palpar amb la mà lliure la paret fins que va pitjar un interruptor. Un parell de fluorescents van il·luminar tènuament una sala més gran del que s’havien imaginat. Pràcticament estava buida. En un dels racons hi havia restes de pupitres, trencats i rovellats. A l’altre extrem, en canvi, es podia intuir el passat de la carbonera. Les parets eren més fosques, brutes, el terra era més negre, amb una olor peculiar, com si estigués tacat d’oli o de gasoil. Quedaven les marques del que devia haver estat una antiga caldera i es podien identificar perfectament els conductes i les xemeneies, que ja no hi eren. En Sergi es va adonar que l’aire que passava venia d’aquells conductes, que devien connectar amb el pati central.

-Doncs això són les famoses carboneres! –En Sergi va somriure, eufòric-. M’encanten! Són perfectes per a l’escena final. –Va picar l’espatlla d’en Dani i després va treure la càmera per planificar des d’on filmaria-. Ves a cridar els altres perquè es preparin. Acabem aquesta escena i fotem el camp d’aquí. Entesos?

En Dani hi va estar d’acord perquè, a part de ser terrorífic, allà també feia molt de fred. Mentre en Dani pujava les escales, en Sergi va seguir imaginant les possibilitats d’aquell espai i com encaixaria en el guió que havia escrit la Laura. Quan va sortir de l’habitació es va adonar que la carbonera disposava d’una segona sala, la que quedava a la dreta i tenia la porta mig tancada. S’hi va acostar i s’hi va aturar al davant. Va guardar-se la càmera a la butxaca de l’anorac i va intentar obrir-la amb les dues mans, però l’intent va ser inútil perquè la porta no es va moure ni un sol mil·límetre, possiblement perquè la humitat l’havia rovellada. Va pensar que encara que no pogués obrir-la del tot li agradaria saber com era. Va allargar la mà palpant la paret i, com havia fet amb l’altra habitació, va encendre un interruptor. Un trist fluorescent va pampalluguejar perquè en Sergi pogués veure el que s’hi guardava. Quan va identificar-ne la forma i la quantitat, una estranya esgarrifança li va recórrer tot el cos, més enllà del fred que li calava els ossos.

-Nois, heu de veure això! Baixeu que flipareu mandonguilles!

[Fragment extret de: GUAL, Xavier, (2021), “Atrapats”, Fanbooks, Barcelona]

(Imatge extreta de: surtdecasa.cat)


EXERCICIS:

1. Descriu com és la carbonera?

2. Per què tenen tant interès en entrar-hi, sobretot en Sergi?

3. Què hi van trobar al seu interior?

4. Quin vincle poden tenir les gàbies amb la Santacruz?

5. Contextualitza la present afirmació dins del capítol. Qui la diu i per què?

-“Nois, heu de veure això! Baixeu que flipareu mandonguilles!”

6. Fòrum: Què t’ha semblat aquest capítol? Per què?

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;