dilluns, 13 de febrer del 2023

El Romanticisme literari. Adreçat a 2n cicle d'ESO i Batxillerat

Va ser un moviment cultural i polític que es va desenvolupar la primera meitat del segle XIX a Europa. Pretenia trencar amb els valors del passat i cercar la llibertat mitjançant el conreu de temes fantàstics, de viatges i aventures, de terror i de mort.

Característiques del moviment

.La llibertat

Defensaven la llibertat individual i la dels pobles. Van heredar els principis de la Revolució Francesa: llibertat, igualtat i fraternitat. Vetllaven per una societat més lliure i més justa. Nacionalitat.

.Els sentiments

Rebutjaven tot allò que fos racional, és a dir, que provingués de la raó imposada en temps de la il·lustració, segle XVIII. Preferien transmetre sentiments i emocions a través de l’art.

.L’exotisme

Vindicaven l’originalitat i la creació personal per sobre de tot. Escrivien obres fantàstiques de to misteriós, tenint com a referencia la tradició popular: monstres, fantasmes i similars. S’encaminen cap a la ciència-ficció i el terror, per exemple, creen un home invisible, un monstre. Passió per les tempestes.

.La tristesa

Tenien una visió de la vida despressiva. Preferien la foscor de la nit a la llum del dia, el patiment al gaudir, l’amor imposible a l’amor estable, viure intensament a la tranquil·litat, la mort a la vida, nostàlgia.

.La lletjor i la por

Posaven en joc les passions, els aspectes grotescos: absurditat, lletjor; les situacions escabroses, la lletjor i por.  Creadors de la novel·la gòtica i de terror. Segons ells, la lletjor i la por també formaven part de la bellesa, despertaven subliminació, emocions.


Autors destacats

Mary Shelley, Bram Stoker, Víctor Hugo.


El romanticisme a Catalunya

Va correspondre’s amb la Renaixença, durant la segona meitat del segle XIX. Era un renaixement de la llengua catalana, que tornés a recuperar l’essència perduda. D’entre els autors més destacats trobem Víctor Balaguer, periodista, historiador i polític; i Àngel Guimerà, autor de drames; o el poeta Jacint Verdaguer.


(Adaptació: DIVERSOS, Llengua catalana 3 ESO Dossier, Barcanova, Barcelona, 2020)

(Ampliació: Josep Maria Corretger)

(Quadre de: Delacroix. Llibertat guiant al poble (1830) 

 

EXERCICIS:

1. Defineix què és el Romanticisme.

2. Encercla les característiques que siguin d’aquest moviment.

Tranquil·litat, terror, passió, claror, dolor, absurditat, sentiments, igualtat, lletjor, bellesa, plaer, originalitat, racionalitat, mort.

3. Escull un autor/a del Romanticisme i realitza una petita presentació en format paper per a decorar la biblioteca del teu centre. Posa el nom de l’autor/a, anys de vida, fotografia, explana una mica la seva vida, estil literari, obres destacades…

4. Tria una obra que s’emmarqui dins del Romanticisme i presenta-la breument, a mode de Booktuber.

5. Qui va escriure les obres següents?

.”Dràcula”:

.”Els miserables”:

.”Frankenstein”:

.”La filla del mar”:

.”El pas de la serp”:

.”El geperut de Notre-Dame”:

.”Valperga”:

.”El rei es diverteix”:

.”Canigó”:

.”La fortuna de Perkin Warbeck”:

6. Crea una narració o una poesia que contingui elements del Romanticisme.

7. Amplia amb més noms els autors romàntics que apareixen en aquesta fitxa.

8. Per què l’obra pictórica de Delacroix es pot dir que és una obra emmarcada dins del Romanticisme? Raona la teva resposta.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;