dilluns, 28 de desembre del 2020

Xavier Bosch clou la trilogia amorosa. Adreçat a tothom

 

L’autor barceloní ha realitzat cinquanta presentacions de la seva exitosa “Paraules que tu entendràs” (2019) i que com aquell qui diu, clou la trilogia començada amb “Algú com tu” (2015) i continuada amb “Nosaltres dos” (2017). La relació entre escriptor i lector/a, tal i com glossà en Xavier, és com fer un petó, es necessiten dues persones. Mantens una  estreta relació amb “l’altra persona”. Segons ell, “el mòbil és la caixa negra dels matrimonis”, el lloc on queden registrades les pistes de les converses i que et poden comprometre.

La idea d’aquesta nova novel·la sorgí d’una notícia que data d’agost del 2015: El portal de contactes Ashley Madison, fonamentat per a tenir relacions fora del matrimoni, i que havia patit el robatori de dades de més de trenta-set milions de persones, de cinquanta mil ciutats del món i de vint-i-set països diferents per part de pirates informàtics. Aquesta pàgina web tenia el lema: “La vida és curta, tingues una aventura”. Per a en Xavier, els secrets fan que la convivència sigui més durable: “Tots els grans amors tenen secrets”. Avui dia, costa mantenir un secret. Cal trobar la fórmula per saber com fer durar l’amor i sortir de la monotonia, si més no, tenir una aventura. D’aquí que a “Paraules que tu entendràs” trobem una obra forjada a partir de tres parelles, mitjançant tres sopars diferents: dos de cap d’any i una revetlla de sant Joan. Una parella és oberta, l’altra de caire més sentimental i la darrera més aventurera. Principalment, protagonitzada per Xavi Vera, un arquitecte prestigiós, emmirallat en l’autor i per Mara Lincoln, una dona desimbolta i que organitza viatges de luxe. Plegats patiran una petita crisi matrimonial, en canvi, les altres parelles amigues, viuen l’amor des d’altres àmbits.

En Xavier Bosch és un escriptor que s’enamora de tots els personatges, tant dels bons com dels dolents. Per a ell, l’autor no ha de tenir pressa de passar a l’escriptura, si aconsegueix descriure a la perfecció els espais de l’acció, farà que s’entengui millor i el lector veurà facilitat per identificar aquells espais, els gaudirà més. La novel·la versa sobre la vida, la infantesa, els sentiments, formant un tot. “Si no hi poses de la teva part, no va enlloc”. Bosch sempre s’esmerça per a millorar els personatges. Es dedica a rumiar-los molt, a esquinçar idees, llençar-les. Pensa el tema, com plantejar l’amor i sortir de la rutina, on situar les parelles, a què es dediquen, entrevista els seus personatges. I d’aquesta manera, va lligant en un cistell les coses, perquè tot tingui un sentit. Medita a la perfecció que succeirà en cada capítol. Així com també munta la novel·la a partir dels capítols que té pensats. Hi posa esforç, realitza fitxes informatives dels personatges, quan cal, un esquema. Ell no empra el sistema de Jaume Cabré, que en les darreres obres ho deixa fruir tot davant del portàtil. Per Bosch, el fet literari: “La literatura és com el golf, jugues contra tu mateix i perquè cada paràgraf sigui millor”. Desitja “trobar la veu pròpia. I això s’aconsegueix amb els anys”. Com a novel·lista, també dosifica la informació per a no matar el cuquet del lector.

Abans d’iniciar el seu periple com a novel·lista, Bosch va debut en el panorama literari com a autor de contes: “Jo, el simolses” (1992) i “Vicis domèstics” (1998), o amb un tast a la dramatúrgia amb “El culékulé” (1996), obra que fou representada fins a cent vegades al Teatre Arnau de Barcelona. L’any 2009 decidí plegar del diari “Avui”, i després de quedar-se sense pares, va prendre la decisió que realitzaria allò que li agradava: “Ara la vida és per a mi”. Després d’escriure quatre novel·les, una primera “La màgia dels reis” (1994) de caire infantil, de fa ja molt de temps, i tres protagonitzades per Dani Santana, periodista i presentador de les notícies, implicat en el poder: “Se sabrà tot” (2009), on hi abocà la seva experiència laboral, “Homes d’honor” (2012) i “Eufòria” (2014), va decidir fer un canvi radical, prendre la brillant pensada de no realitzar cap més obra en aquesta línia, per no repetir-se, i encarar la “trilogia dels sentiments”, perquè com diu ell, “l’amor és el gran motor que ens mou”. Unes obres on havia de mirar de manera introspectiva cap a dins de les persones, fins i tot, a si mateix. Emperò, de cap manera era un inconvenient per a la seva escriptura, sinó que s’adelitava, foragitava els mals esperits i afirmava que escrivia per a seduir, per a enamorar. Només cal veure que  “Algú com tu” (2015) és l’obra que més gaubança li ha portat.

El llarg procés de creació d’una novel·la el té lligat durant un any i mig. Tanmateix, aquest treball l’omple de satisfacció, el veu com un miracle continuat quan algú la llegeix. Se sent part dels seus lectors, atès que, aquests s’emporten un petit bocí d’ell mateix distribuït en diferents personatges. Per a escriure “Paraules que tu entendràs” (2019) ha hagut de contactar amb diversos arquitectes per tal d’adquirir tecnicismes per a poder bastir-la, és una novel·la “d’aventures i d’infidelitats”. Tot està en els detalls: l’acció, la descripció, i la ubicació dels personatges en ambients ben travats. En paraules de Bosch: “Escriure sobre sexe no és fàcil, però és un repte. Per a fugir d’allò cursi cal cercar metàfores diferents i escriure sense vergonya d’amor i sexe per a no perdre l’eficàcia comunicativa”.

A l’hora d’escriure, s’hi posa quan té les idees clarificades a la seva ment, i s’atura quan se sent esgotat o mancat d’inspiració. S’enorgulleix a mesura que avança en l’escriptura de l’obra. De vegades, pren numen d’allò que l’envolta, com per exemple, una visita en una llibreteria , fet que el va portar a introduir la targeta de visita en un llibre en la darrera obra. Sovint, es passeja per  aquestes “cases de llibres”, atès que el fascinen.

Avui dia, encara continua vinculat al diari “Ara”. Reconeix que llegir és un cost i un esforç. A Catalunya hi ha un milió i mig de persones que llegeixen, una data destacada, però, encara n’hi ha una bona quantitat que no ho fa, i això el preocupa.

Bosch es va dedicar al periodisme per a conèixer nous mons. D’aquí que juga al joc de la veritat. Feina que també la fornit d’idees per a les seves novel·les primerenques. A la vegada, quan escriu qualsevol novel·la, reflexiona sobre si realitza les coses bé o no.

Aquesta darrera obra està dedicada a la seva filla Aran, perquè vol que visqui la seva pròpia vida, com ella desitgi, sense imposicions pairals.

Actualment, segueix en la seva vessant novel·lesca, ens ha llegat sis novel·les en deu anys, i ha esdevingut un dels autors de referència de les lletres catalanes. L’escriptor barceloní no detura la seva escriptura, sinó que ja té finalitzada una nova obra, on mesclarà el món periodístic amb el sentimental, a l’entorn d’una família. Una novel·la pont per a enllaçar les sis novel·les anteriors? El món periodístic amb el de les relacions de parelles? No sembla pas una mala idea. En Xavier Bosch continuarà donant petites alegries als seus lectors/es, i enriquint la seva carrera literària, amb noves obres que de ben segur que no decebran. D’un dels autors més venuts i més llegits d’aquest nostre país tan petit.

Josep Maria Corretger 

Desembre del 2020

(Crèdits fotogràfics: Diari Ara, Grup 62)


EXERCICIS:

1. Quin vincle té Xavier Bosch amb el que s’anomena “trilogia amorosa”?

2. D’on va sorgir la idea per a la novel·la “Paraules que tu entendràs”?

3. Quin consell dona en Xavier per a la perdurabilitat d’una relació?

4. Per què va decidir trencar amb l’exitós personatge Daniel Santana?

5. Com planifica una novel·la?

6. Crea un anunci publicitari promocionant “Paraules que tu entendràs”.

7. Fòrum: si has llegit la novel·la, pots expressar les sensacions que durant la lectura t’han pervingut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;