dimarts, 11 de febrer del 2020

Llegim "Despertant la ira del faraó" (1), d'Arturo Padilla de Juan. Adreçat a l'ESO



Llegim una de les darreres novel·les de Arturo Padilla de Juan a 1r d’ESO. Una obra que t’atrapa des de bon principi, espero que la gaudiu força tots/es els/les que la llegiu com jo ho estic fent. Aquí us deixo amb un petit fragment que a mi m'ha meravellat per despertar el cuquet lector…

Ens endinsem en el llibre.

**************

Passades dues hores, els homes havien aconseguit obrir una escletxa prou ampla per entrar-hi. L’interior emanava una foscor que els va esfereir. El Hamid va acostar-s’hi. No s’hi veia res.

-Sembla que han descobert alguna cosa interessant –va observar el Hamid ben satisfet-. Sigui el que sigui, nosaltres tenim instruccions d’esperar aquí. Per tant, vostès han d’entrar i investigar-ho. Si realment fos la tomba de Tutmès II, hauran d’arribar fins a la cambra funerària.

L’Albert va agafar la mà de la Jasmine. Va ser un gest instintiu, però va creure que era l’adequat en aquell moment. Ella li va estrènyer la mà amb força. No els quedava altre remei que obeir. No tenien ni idea de què es trobarien allà dins, s’hi jugaven la vida, però no podien permetre’s el luxe de desobeir.

-Aquí tenen una còpia del mapa –els va dir el Hamid alhora que els la lliurava-. Bona sort!

L’Albert va agafar la còpia resignat. Després de posar-se les motxilles, tots dos van agafar les llanternes, van armar-se de valor i van introduir-se per l’escletxa entre les pedres agafats de la mà.

Van il·luminar un bloc massís de pedra amb la llanterna. Era un bon senyal. Els antics egipcis segellaven les entrades de totes les tombes excavades a la roca. Anaven en la bona direcció. No podien incorporar-se del tot. L’espai entre el bloc de pedra i la pila de roques era molt reduït. Sens dubte, l’esllavissada havia aconseguit amagar l’entrada d’aquella possible tomba d’una manera infal·lible.

L’Albert va palpar la superficie polida del bloc. Moure’l seria impossible, l’haurien de perforar amb les eines que duia a la motxilla, però de seguida li va cridar l’atenció un forat que hi havia a la cantonada dreta del bloc. Era un forat d’uns quaranta centímetres gairebé arran de terra. Suficient per entrar-hi. De seguida va entendre què devia voler dir allò.

-Lladres de tombes –va pronunciar la Jasmine en veu alta.

Efectivament. Encara no sabien si es tractava d’una tomba, però algú hi havia entrat abans. Malgrat tot, tampoc sabien si trobarien la tomba buida. A la tomba de Tutankamon també va entrar-hi lladres i Déu n’hi do el que hi havia! Els lladres tan sols van endur-se els objectes valuosos més petits.

-Preparada?

-Tu primer.

L’Albert va ficar la motxilla pel forat i després va introduir-s’hi ell.

A l’altra banda tot era fosc. Va impulsar-se amb les mans fins que va poder sortir del forat. No tenia ni idea d’on era. Va posar-se dret a poc a poc. Feia una olor rància i humida allà dins. Va encendre la llanterna i va descobrir el primer graó d’una escala que descendia. Va provar d’il·luminar-ne el fons, però l’escala s’esvaïa en la foscor.

En circumstàncies normals, hauria sentit una gran emoció i un gran respecte. Però ara només sentia ràbia. Col·laborava amb uns lladres per salvar la vida del seu nebot. No tenia més motivacions.

-Tot bé? –va sentir la Jasmine des de l’altra banda.

-Sí. Hi ha una escala –va anunciar-li-. Pots entrar.

La Jasmine va introduir-se pel forat i en sortir va il·luminar l’escala que descendia davant seu mentre respirava fort.

-No cal que vinguis si no vols –li va oferir l’Albert-. Pots esperar-me aquí i després diem que hi hem entrat els dos.

Ella el va contemplar amb els seus ulls profunds. Tenia una mirada fosca i penetrant que es fonia amb la foscor del voltant.

-Hi hem d’entrar els dos –va afirmar amb seguretat-. Tots dos necessitem enllestir tot això com més aviat millor.

L’Albert va assentir i va començar a baixar. Ella el va seguir. L’escala estava excavada a la roca i tenia l’amplada justa perquè una persona descendís mig ajupida. Cada cop que l’Albert baixava un graó s’assegurava de trepitjar bé, no fos cas que fes un pas en fals.

L’escala s’allargava infinitament. De tant en tant, l’arqueòleg n’il·luminava el fons, però la foscor espessa s’empassava el feix de llum. El silencia era sepulcral. Podia sentir l’alè de la Jasmine darrere seu.

Després d’uns minuts d’anar baixant, van arribar al final de l’escala. Van topar amb una segona porta segellada amb una paret de pedres. L’Albert hi va localitzar un altre forat a la cantonada inferior que també devia ser obra dels lladres. Al mig de la porta hi havia una inscripció estampada en un segell de guix.

El nom de Tutmès II. Després d’aquella llarga escala, el nom del faraó confirmava que s’estaven endinsant en la seva tomba. Se’n sabia ben poc, d’aquest faraó. Era fill de Tutmès I i una dona secundària; per això, va casar-se amb la seva germanastra Hatshepsut, per assegurar-se el tron. No va regnar gaires anys, i quan es va morir, la seva germanastra va accedir al poder. La tomba no s’havia localitzat mai, però els arqueòlegs havien cregut identificar la mòmia del faraó entre les mòmies reials de l’amagatall, de Deir el-Bahari, un amagatall excavat en un penya-segat on els antics sacerdots van aplegar les mòmies de molts faraons de l’Imperi Nou per protegir-les del saqueig de tombes. Malgrat tot, la identificació de la mòmia de Tutmès II no era segura. I si realment la mòmia del faraó encara seguia a la seva tomba?

-T’has fixat en això? –li va assenyalar la Jasmine.

Hi havia una segona inscripció a la porta. L’Albert va resseguir-ne els jeroglífics molt lentament amb el dit: Caurà la ira del faraó sobre aquell qui pertorbi el seu descans etern. No va poder evitar empal·lidir.

L’Albert no era gens supersticiós, però reconeixia que aquell missatge tenia un poderós efecte suggestiu. L’advertència devia ser molt efectiva en una societat on tothom, fins i tot els lladres de tombes, creia en la immortalitat dels faraons, però no entenia com aquell missatge també despertava una por irracional en ell.

-Tens por? –va preguntar-li la Jasmine.

-No. I tu?

La Jasmine va sospirar.


(PADILLA DE JUAN, Arturo, “Despertant la ira del faraó”, Animallibres, L’Isard, Barcelona, 2015)

(Imatge extreta de: Animallibres)


EXERCICIS:
1. Contextualitza i comenta breument el present fragment de l’obra “Despertant la ira del faraó”.

2. Quins són els principals personatges de l’obra? Escriu una línia de cadascun.

3. Amb quin personatge de l’obra t’identifiques més i per què?

4. Explica què t’ha fascinat més de la novel·la i per què?

5. Selecciona un petit fragment de l’obra que t’hagi agradat i enganxa’l aquí.

6. Crea una gamificació per treballar aquesta novel·la.

7. Entra a la xarxa i realitza una petita presentació en format digital de l’autor Arturo Padilla de Juan.

8. Has llegit algun altre llibre d’Arturo Padilla de Juan? Si és així, esmenta’n el títol, dona unes petites pistes sobre què tracta sense explicar-ne l’argument. Pots fer-ho en format escrit o a mode de booktuber.

9. Ara imagina’t que treballes en una petita editorial, concretament, en el departament de publicitat, i t’encarreguen que realitzis una petita campanya publicitària per a promocionar aquest llibre en format escrit o digital.

10. Recomanaries la lectura de l’obra “Despertant la ira del faraó”? Per què?

11. Fòrum: opina sobre la novel·la. Què t’ha semblat? Per què? què t’ha agradat menys? Raona les teves respostes.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;