dimecres, 6 de març del 2019

"Matí humit". Microrelat de Salvador Espriu. Adreçat a tothom


La boira s’ha ajaçat damunt l’enciam, els planters d’escarola, les cols verdíssimes, xopes encara de rosada. El blat és insensible a la sol·licitud del vent i no gosa torbar la calma del matí. El sol llepa a clapes el castanyer, el vell roure, la noguera. La boira cobreix amb el seu mantell el sol, mort de fred. S’alçava un curt vol de guatlles. Dinah, la gata, ha mogut les orelletes i mig obre un ullot carnisser, sorpresa d’aquella tan sobtada galania. Tot el camp emmirallava l’aleteig de les viatgeres, soles en silenci del matí humit. Els ocells es perden rera el blat alt, per les mars de la boira. Dinah renuncia avui a la cursa, a l’esforç de la caça, presonera de la malenconia del matí sense glòria, però no pot reprendre el son. S’aixeca, allarga l’urpa mandrosa, creua l’horta. Dinah camina sense objecte entre els blauets i les ortigues, entre les roselles i el blat, per aquests senders de boira. Unes campanes toquen a migdiada i fan saber sense desconsol a tots els racons de la muntanya el traspàs del matí humit.


(Dins «Petites proses blanques» (1952), de Salvador Espriu)




Aquest microrelat pertany a l’obra «Petites proses blanques» i que inclou tot un seguit de textos que en Salvador Espriu va relatar entre 1937 i 1952. A través d’aquests relats, l’autor realitza una aproximació poètica a la natura, vinculada amb els seus propis sentiments i sobretot fent ús de la personificació. És una bonica manera d’apropar-se una mica més a un dels intel·lectuals complexos de la literatura catalana.

(Imatge extreta de: IberLibro)


EXERCICIS:
1. Realitza un petit resum d’aquest microrelat escrit per Salvador Espriu.

2. Cerca i anota el significat de dues paraules que hagis après llegint el conte.

3. Realitza una petita il·lustració en blanc i negre per a aquest conte.

4. Busca un altre microrelat que s’inclogui a l’obra «Petites proses blanques», llegeix-lo, esmenta’n el títol i explana’n el seu resum.

5. Explica en què consisteix un microrelat.

6. Escriu un microrelat de temàtica lliure.

7. Presenta en suport digital la figura de Salvador Espriu.

8. Fòrum: què t’ha semblat el microrelat de Salvador Espriu? Què t’ha agradat més i què menys? Per què? Has escrit alguna vegada algun microrelat?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;