dissabte, 9 de desembre de 2017

Treballem una entrevista de premsa: sobre el joc. Comprensió lectora. Adreçat a tothom«JUGA CADA DIA: SERÀS MÉS FELIÇ I ALLARGARÀS LA VIDA»

22/11/2017 00:50 | Actualizada a 22/11/2017. Extreta de "La contra". La Vanguardia

Què és jugar?
Passar una estona amb algú que t’agrada fent una cosa que t’a­grada i fora de la vida rutinària.
Quan va començar la humanitat a jugar?
Jugàvem primer a perseguir-nos, a fer punteria, a tirar-nos pedres... Després, a explicar-nos històries i representar-les, que ja és jugar: actuar i jugar són la mateixa paraula ( jouer play...) en diverses llengües.
Per tant, joc de rol és redundant?
Un joc teatral en què cada actor de l’obra coneix sobre la marxa el seu guió.
Per què juguem a jocs de taula?
Desafiar-nos ens estimula. Hi ha reptes intel·lectuals, com els escacs, i n’hi ha d’imaginatius, competitius, col·laboratius...
Els escacs són el joc més antic?
El més universal, però només té mil anys. Neix a l’ Índia, passa per Pèrsia i arriba per un costat a Occident, i per l’altre a la Xina ( xiangxi) i el Japó ( shogi). I no tenia dama.

Ah, no?
La dama o reina s’introdueix a Europa fa només 500 anys: consulti El libro de ajedrez, dados y tablas (1283), d’ Alfons X el Savi.
Quin és el joc de taula més antic?
El joc real d’Ur, de fa 4.600 anys! Un tauler de caselles embotides amb lapislàtzuli, nacre i fustes nobles, fitxes i daus tetraèdrics, amb pinta de backgammon: va aparèixer en una tomba real assíria.
Sembla un joc refinat.
És complex, sí. Abans d’això, a l’ Àfrica, es jugava al mancala: jocs de càlcul amb llavors i còdols.
A quin joc fa més anys que juguem?
Deixant els daus de banda, el go: fa 3.000 anys que es jugava a la Xina, i encara es juga a tot el món! El campió mundial és un coreà, i ara acaba de guanyar-lo un ordinador.
Per què esmenta aquesta derrota?
Al campió mundial d’escacs Kaspàrov el va vèncer un ordinador ja fa vint anys: malgrat que sembli que el go és més simple, és més impredictible que els escacs.
Quin país és el més juganer?
Alemanya. Són casolans i els agrada reunir-se per jugar. Han instituït l’ Spiel des Jahres, l’Oscar dels jocs: cada any en premien un.
En què consisteix el premi?
En el prestigi: el joc premiat passa a vendre 200.000 exemplars. I tenen la Fira dels Jocs d’ Essen: hi assisteixen 150.000 persones i paguen 15 euros. Una passió col·lectiva!
Li noto admiració o una certa enveja...
Ja m’agradaria això aquí! Jugar és com llegir, amb dues diferències: que no estàs sol i que et passen coses a tu, no a un personatge fictici.
Quins beneficis reporta jugar?
Juga una mica cada dia, la teva vida serà més agradable, l’allargaràs. O una sessió setmanal, almenys! El nen que juga és més feliç. I més sociable, empàtic i desprès.
I aprèn a perdre i a guanyar.
I això no és pas fútil. Si jugues amb un nen, no et deixis guanyar!
Per què no, pobret?
Perquè volent protegir-lo, el desprotegeixes: quan perd aprèn més de la vida que quan guanya. Però abans de perdre o guanyar, està aprenent a escoltar, a entendre unes normes, a ser igual als altres jugadors.
Això només mentre dura el joc...
El joc, mentre dura, és el món! Una bombolla fora del món corrent. Dit això, em disgusta que es parli de “joc educatiu”.
Per què?
El veritable joc no és un mitjà, és una finalitat en si mateix: jugar és jugar, és divertir-se. Si a més serveix per aprendre res, està bé com a efecte col·lateral benèfic.
A què jugava vostè de nen?
A la Barricada, un parxís amb una fitxa de fusta per frenar els adversaris. I a l’Scotland Yard, joc de cooperació per caçar l’assassí: sempre guanyava!
A quin joc li fa més ràbia perdre?
Al joc de cartes Eleusis: has de descobrir una regla secreta escrita per un altre jugador. Aquest joc, per mi, és el Gran Joc! Fa vint anys que hi jugo amb el mateix grup i encara no he arribat a dominar-lo.
Les cartes! Qui les va inventar?
Els xinesos, al segle XII, i arriben a Europa l’any 1360 pel port de Barcelona!
Després en derivarà el pòquer...
L’únic joc que no té gràcia sense diners: jo utilitzo fitxes per valor d’un cèntim, així no hi ha grans daltabaixos. I el que guanyem, ho acumulem per fer un sopar. Però, a més, per mi apostar diners no és jugar. La loteria tampoc no és jugar.
Jo vaig jugar molt al Monopoly.
El Monopoly neix després de la crisi del 1929, com a il·lusió de riquesa extractiva. Ja ha venut 300 milions de taulers, però avui decreix enfront dels jocs de negociació.
Quin joc de taula està ara de moda?
Catán: els jugadors colonitzen una illa, i tots tenen alguna cosa i els en falta alguna, per tant és indispensable negociar amb els altres per sobreviure. I si acumules, pots perdre-ho tot si quan llances els dos daus surt un 7.
Ben dissenyat.
Aquest joc el van inventar dos alemanys fa només deu anys i ja ha venut 30 milions d’exemplars! La filosofia d’aquest joc de moda és irrebatible: negociar o morir!
                                                                (Fotografia de: Xavier Cervera)
!Llegeix la present entrevista extreta de «La contra» de La Vanguardia del dimecres 22 de novembre del 2007 i atreveix-te a realitzar els següents exercicis...

!!EXERCICIS:
1. Defineix la paraula jugar amb cinc verbs.
2. Quin és el joc de taula més antic que existeix? Quants anys fa que s’hi pot jugar?
3. Quan van sorgir els escacs? D’on provenen? Quan va introduir-se la peça de la reina? Segueix els seus passos a través de l’entrevista.
4. Quin és el joc de taula que fa més anys que juguem? En què consisteix? D’on prové?
5. Comenta la present frase de l’entrevista i contextualitza-la:
«Jugar és com llegir, amb dues diferències: que no estàs sol i que et passen coses a tu, no a un personatge fictici»,
6. Aporta els beneficis que reporta jugar segons Oriol Comas.
7. Raona aquesta afirmació fora d’entrevista:
«És més senzill perdre que aprendre a guanyar».
8. Quins jocs segons Oriol Comas són els que tenen més èxit en l’actualitat? Per què?
9. Esmenta un joc de taula que hagi inventat Oriol Comas i explica en què consisteix.

10. Canvia l'afirmació d'aquesta entrevista per una altra que t'agradi. Justifica la teva elecció.
11. Descriu el teu joc de taula preferit i comenta com s’hi juga.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;