dijous, 28 de desembre del 2017

L'ancià del bosc. Conte d'arreu del món. Adreçat a tothom

L’ANCIÀ DEL BOSC
Basat en el conte tradicional d’Alemanya
Un ancià que vivia en la zona més profunda d’un bosc passava els dies sotmès en la més absoluta solitud. Tot i que ningú anava a visitar-lo, no se sentia trist, ja que guardava un secret: pels matins anava a una zona clara del bosc, donava una palmada i... apareixien un conill-mag que treia conillets del seu barret, un senglar que alçava troncs, una guineu que feia jocs malabars i un tórtora que cantava òpera. A l’ancià se li omplia el cor d’alegria i il·lusió.
Vet aquí que un dia passà per allí un caçador, i l’ancià es posà tan content que volgué compartir el seu secret amb ell. El portà al bosc, donà una palmada i, per a la seva sorpresa, no sortiren ni el conill, ni el porc senglar, ni la guineu, ni la tórtora per a complaure’l. L’ancià quedà tot afligit. I el caçador pensà en els estralls que podia causar la solitud en l’ànima. Tingué tanta pena per l’ancià que decidí anar a veure’l de nou. Emperò no hi anà vestit de caçador, sinó que es posà el seu millor vestit. L’ancià l’acompanyà de nou fins al clar del bosc. I al donar una palmada... els seus amics animals aparegueren i oferiren un dels seus millors espectacles. El caçador quedà fascinat i des d’aleshores entengué que no es podia anar al bosc vestit de caçador.

(Traduït per Josep Maria Corretger. Extret de Cuentos del mundo, n.109 de Sofía Sánchez, dins 20 Minutos)
(Imatge extreta de: lamenteemeravigliosa)


!!EXERCICIS:
1. Realitza un resum d’aquest conte d’arreu del món.
2. Per què creus que el caçador entén que no pot anar al bosc vestit de caçador?
3. Aquest conte tracta un dels temes arrelats als nostres dies, la solitud. Explica com et sentiries si et trobessis al lloc de l’ancià? Com combatries la solitud?
4. Aporta el nom de cinc adjectius que apareguin al conte.
5. Cerca al diccionari els mots següents: afligit, estralls, sotmès.
6. Aporta quatre referències temporals que apareguin al conte.
7. Inventa un conte on apareguin els mateixos protagonistes: l’ancià, el caçador, un conill-mag, un porc senglar, una guineu, una tórtora.
8. Fòrum: penses que la societat dels nostres dies deixa de banda els ancians i els aparca a les residències? Com et sentiries si tu fossis ancià i t’assabentessis que el teu futur destí seria una residència? Com podríem evitar portar els avis a les residències? Creus que és positiu o negatiu portar-los en una residència? Raona les teves respostes.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;