dijous, 31 de març del 2016

Treballem "Invasió subtil i altres contes" de Pere Calders. Adreçat a Batxillerat




    Llegir contes d'en Pere Calders mai serà una tasca feixuga, tot i que, alguns dels seus contes ens poden ben enredar. L'estil caldersià és molt característic i peculiar. Si hom vol passar una bona estona llegint literatura, una estona divertida i que ens faci reflexionar, en Calders és l'escriptor ideal, on clarament i de tant en tant, es deixa veure la seva catalanitat. Preferit per milers i milers de lectors. Calders segueix vigent encara en els nostres dies. 

Per conèixer una mica més Pere Calders i dins del blog:



(Imatge extreta de: topgrups.com)



!!EXERCICIS:

1. Realitza un esquema on plasmis les principals característiques de l'estil caldersià.

2. Redacta un resum del conte que t'hagi tocat. No pot ésser copiat d'enlloc. Cal fer una entrada per conte. No t'oblidis de posar el títol i el teu nom i cognoms.

3. Posa-hi inventiva i crea un conte a l'estil de Pere Calders.

4. Crea un microconte en format de video que presenti una situació còmica, anecdòtica o inesperada.

5. Fòrum: comenta un aspecte que t'hagi cridat l'atenció d'un conte de Pere Calders.

6. Escull un fragment divertit o que t'hagi agradat d'un conte de Pere Calders del volum "Invasió subtil i altres contes", esmenta'n el títol, i explica per què t'ha fascinat.

7. Cerca tres frases fetes del volum "Invasió subtil i altres contes" de Pere Calders i glossa'n el significat.

24 comentaris:

Anònim ha dit...

ESTRELLA BERBEL LEIVA, 07/07/2016

INVASIÓ SUBTIL:
L’home que relata el conte, és a dir que està en primera persona, es troba en l’hostal on s’instal•la amb un home que pensa que és d’origen japonès encara que no té cap indici d’això. Ens adonem de què el protagonista té por de què els estrangers ens envaeixin perquè diu que, fins i tot, arriben a vindre amagats, cosa que inquieta al nostre narrador, el qual acaba discutint amb la seva dona, ja que ella li diu que no té per què ser japonès.

Anònim ha dit...

ESTRELLA BERBEL LEIVA, 07/04/2016

REFINAMENT D’ULTRAMAR:
En aquest conte el narrador explica els passos que s’han de portar a cau per cuinar i menjar una espècie d’animal marí anomenat Shilayo. Diu que no és molt comú aquesta espècie i que es consumeix a Amèrica central i que un cop cuinat s’ha de menjar sense pressa però ràpid perquè si no es posa agrí encara que té un sabor molt bo i a més l’hora de menjar-ho t’has de posar una banda al nas per no olorar la pudor que fa. Al final del conte l’autor ens diu que està entristit perquè amb les noves generacions s’està perdent el costum de menjar-ne un peix tant complicat i se solen menjar plats més fàcils de preparar.

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Estrella,

Faltes:

ens adonem que, té por que, inquieta el nostre protagonista (CD), perquè.

Molt bé, un positiu.

JM.

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Estrella:

Faltes de "Refinament d'ultramar":

agre, portar a cap, menjar-lo, menjar un peix, tan complicat.

Molt bé, un altre positiu.

JM.

Unknown ha dit...

Carolina Montiel Pérez

VINC PER DONAR FE
Aquest conte comença explicant qui era la cosina Amèlia. Aquesta dona agafava molt ràpidament les malalties. Quan es van acomiadar de que al poble hi havia un vampir no la deixaven sortir de casa. Un dia ella va decidir sortir per repartir galetes als veïns com tenia per costum fer, però el vampir la va a tacar i va morir.
L’alcalde tenia por per que ella es convertís en una vampira i es negava enterrar-la. A tot això, als fills del protagonista se'ls va ocórrer que per matar-la del tot i evitar que es transformés, li havien de tallar el cap i clavar-li una estaca al cor. El problema era qui mataria a l’Amèlia, després un gran debat el protagonista decideix fer-ho i li clava l’estaca. L’alcalde al acomiadar-se del succés deixa que la puguin enterrar.

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Carolina,

Falta:

quan es van assabentar que, atacar, perquè.

Tens dos positius, corregeix les faltes.

JM.

nsoriano ha dit...

Noelia Soriano Martínez

L’ARCA DE NOÈ
En una classe de batxillerat comencen a formar grups per poder comunicar-se entre ells. Quatre dels nois, a conseqüència dels insults pels seus cognoms decideixen formar un altre grup individual. A mesura que passava el temps la gent va anar entrant en aquest grup anomenat Arca de Noè, anomenat d'aquesta manera ja que era com salvar-se del diluvi. Però va arribar un moment que hi havia molta gent dins del grup i van decidir eliminar-ho.

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Noelia,

Molt bé, bon treball, tens un positiu més. Si vols en pots fer algun més que ningú hagi enganxat.

No tens faltes ortogràfiques.

JM.

Cristian Silva ha dit...

Cristian Silva 2nBATX

El Testament de la Hiena
Un home que és conegut com "la Hiena" té l'encàrrec d'assassinar a un funcionari. Aquest funcionari amb la seva parla aconsegueix enganyar-lo per a què no el mati i al final la policia el captura i l'empresonen. Una vegada en la presó, decideix donar el seu apode a una altra persona per a què no es perdi mai i perduri per sempre

Cristian Silva ha dit...

LA REBEL.LIÓ DE LES COSES

Un dia, de cop i volta les coses comencen a fer una altra funció. Ja no funcionen tal com haurien de funcionar i fan el que volen. Els ciutadans decideixen fugir al camp perquè allà no hi havia cap invent. Sabien que algun dia haurien de tornar a casa, per això decideixen reproduir-se a lo béstia. Al final un home aconsegueix dominar la seva màquina d'escriure per a escriure el que estava passant.

Cristian Silva ha dit...

ESPORT I CIUTADANIA

Un equip de futbol nacional estan jugant contra un altre equip i van perdent 2-0. Al sis últims minuts de partit, un jugador estranger entra al camp i marca 3 gols per donar la victòria a l'equip nacional. També ens diu que l'estat sempre recolza a l'equip nacional, per això haurien de donar la victòria a l'altre equip.

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Cristian,

Faltes de "La hiena":

a la presó, malnom (no "apode").

D'acord, correcte.

JM.

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Cristian,

Faltes de "La rebel·lió..."

en pla bèstia.

Molt bé, correcte.

JM.

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Cristian,

Sobre "Esport i ciutadania":

És correcte, en pots fer un parell més i ja és suficient, emperò que ningú hagi resumit.

JM.

Cristian Silva ha dit...

LA SOCIETAT CONSUMIDA

El següent conte ens parla sobre que a la societat occidental s'ha posat de moda portar una anella al nas i que si no les portes rebries una multa. La demanda és tan exagerada que de vegades esgoten. El productor d'anelles decideix començar a fabricar massivament anelles.

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Cristian,

Sobre la "Societat consumida":

És correcte, amb un altre conte ja és suficient. Per tant, un més i aprovat, emperò que ningú hagi comentat i que no sigui copiat d'enlloc.

JM.

Cristian Silva ha dit...

TOT ESPERIT

A un noi li diuen que és un fantasma i que s'ha d'acostumar a la seva nova vida al seu nou estatus social. Els seus amics li diuen que és millor ser un fantasma i no ser una vampir, ja que per a la família és molt millor

Josep María, ja està? o algun mes?

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Cristian,

Sobre "Tot esperit":

T'has deixat de posar el punt final.

És suficient, d'acord, bon treball. Aproves!

JM.

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Carolina,

Sobre "Nosaltres dos":

dues parts, s'obre (la porta), és res.

Comença de manera directa i evitant el "tracta de..."

Molt bé, bona feina!

JM.

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Carlina,

Sobre "El millor amic",

l'anomenen (no "el diuen"), es va espantar i va marxar.

Molt bé, doncs, quedem com t'he dit.

Gràcies per participar!

JM.

nsoriano ha dit...

Noelia Soriano

ZERO A MALTHUS
Els japonesos van inventar el sèrum. Aquest permetia que una persona estigués sana, sense patir cap malaltia. Però no podia parar l'envelliment.
Aquest serum provoca que a Barcelona es prenguin unes mesures per evitar l'excés de població. Van decidir que aquells que superessin els 75 anys i no siguessin importants ni famosos, se'ls apliquessin una mena d'eutanàsia.
L'oncle Valentí era un d'aquells vells. Aquest fa el possible per intentar arribar a ser important en la societat i no ser sacrificat. Però al final, se n'adona que no pot fer-hi res. Encara que l'intenten convèncer perquè es sotmeti a l'eutanàsia, es resisteix a morir.

nsoriano ha dit...

Noelia Soriano

LA BATALLA DEL CINC DE MAIG
Cada cinc anys en un poble es representa la batalla del cinc de maig. Es fa en aquest poble perquè la muntanya té la mateixa silueta, alçaria i mateix nom on es va produir la batalla. Tota la gent del poble hi participa per poder reconstruir els fets. Per una banda, trobem els que fan de francesos que necessiten diners per les vestimentes; i per altra banda, els que fan de mexicans que no s'han de gastar res.
Aquell any, Amador, que feia de Laurencez, li havia pres la núvia a Nicanor que feia del general Zaragoza. Això va provocar que en la representació es barallessin de veritat i guanyaren els francesos. El general Zaragoza va anar a parar a l'hospital i l'alcalde el va anar a visitar. Al arribar, el va veure amb la núvia que l'havia pres l'Amador. Ella va dir que no podia perdonar el que havia fet l'Amador i que tornava amb el Nicanor. Això va fer que l'alcalde digués que, tot i que a la batalla els francesos guanyaren, qui guanyà de veritat van ser els mexicans.

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Noelia,

Correccions a "Zero a Malthus":

sèrum, se sotmeti (i no "es sotmeti", que és cacofònic, malsonant).

Molt bé!

JM.

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Noelia,

Correccions de "La batalla del cinc de maig":

alçària, a l'arribar.

La resta tot és correcte. Molt bé, arrodoneixes la nota. Anota't les faltes per no repetir-les.

Gràcies per participar.

JM.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;